Borstkanker: beter samen dan alleen

istock_000030928188_large

MEETJESLAND / WATERVLIET – Ze bestaan tien jaar en ze zijn met zo’n veertig, de Boezenvriendinnen die maandelijks samenkomen. Een blijmoedige bende, nochtans is wat hen verbindt minder vrolijk: allen hebben ze borstkanker. De Boezemvriendinnen is een lotgenotencontact, een groep vrouwen met borstkanker, voor vrouwen met borstkanker.

Het begon allemaal met Anja Van Hootegem en Erna Schatteman, twee moedige vrouwen die hun borstkanker bestreden en elkaar leerden kennen via de bestralingen. Door hun lief en vooral leed met elkaar te delen, merkten ze hoe helpend het kan zijn om je verhaal te delen met iemand die uit ervaring begrijpt wat je meemaakt. Hierin vonden ze dan ook hun motivatie om ‘De Boezemvriendinnen’ te stichten. Met de hulp van het Groepshuis in Watervliet, waar ze steeds de eerste woensdag van de maand samenkomen, kwam de groep tot stand. Op onze vraag wat hun missie is, antwoordt voorzitster Erna Schatteman zeer bondig: “We willen er vooral zijn voor elkaar, want dat is het belangrijkste. We willen meeleven en luisteren naar elkaar en soms zelfs een advies geven vanuit onze eigen ervaringen.” Dat is ook de kracht van de groep, ze zijn allemaal lotgenoten. “We zijn allemaal doodsbang geweest, onze wereld heeft stil gestaan, want dat is wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je kanker hebt”, gaat Schatteman verder. “Iemand met borstkanker is dus welkom bij ons, met zijn of haar verhaal, met alle vragen, al kunnen we die natuurlijk niet altijd beantwoorden. We kunnen enkel vertellen wat je nog te wachten staat, vanuit onze eigen ervaring”.

In België krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. Dat is een heel hoog cijfer. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, bij hen ligt het percentage wel iets lager. Borstkanker is een kanker die op dit moment vrij goed te behandelen is. Maar dat maakt de strijd zeker niet makkelijker. De Boezenvriendinnen weten, dat het samen meemaken, een klein beetje minder erg is dan het alleen te moeten meemaken. “Elke keer je op controle moet, zak je opnieuw in die diepe put waar je in viel toen je de diagnose kreeg, en daar moet je telkens opnieuw proberen uit te kruipen. Met behulp van lotgenoten/vriendinnen is dat een heel klein beetje minder zwaar, en dat is wat we willen betekenen voor elkaar”, besluit Erna Schatteman, voorzitster van de Boezemvriendinnen.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: