Over Conincken en Keysers

DSC_0124 1web

 

MEETJESLAND – Wist u dat de Vlaamse familienamen De Coninck en De Keyser beide afkomstig zijn uit de oude Vlaamse volksspelen: ‘boogschieten’ en ‘staakbolling met de krulbol’?

De jaarlijkse Koningsbollingen en -schietingen selecteerden de beste sportman van het jaar in de toen honderden Vlaamse volkssportverenigingen. Eeuwenlang werd er ‘gebold’ en ‘geschoten’ in Vlaamse steden, dorpen en wijken. Van zodra er in de 19° eeuw foto’s werden gemaakt, lieten de ‘Koningen’ zich fier fotograferen met hun bol ofte boog en pijl, én hun trofee erbij. De foto’s sierden dan levenslang de ‘voorplaatsen’ thuis en de speellokalen zelf. Uitzonderlijk waren de bolders en schutters die zich drie jaar op rij ‘Coninck’ speelden in hun club. Want driemaal koning levert de titel op van ‘Keyser’. Keizers werden vroeger speciaal gevierd, zowel in de club als in de lokale gemeenschap. Ze kwamen in de krant. Ze werden ontvangen ten gemeentenhuize en kregen levenslang een ere-zitplaats naast de voorzitter aan de jaarlijkse feesttafels van hun vereniging. Ze genoten voor de rest van hun bestaan van een publieke sportieve eer. Immers, een Koningstitel droeg je een jaar; een Keizerstitel levenslang.

Assenedenaar Henri De Bruyne bolde zich afgelopen donderdag Keizer bij de boldersclub van de Asseneedse Landelijke Gilde, in de ‘bolbaan Gerard De Smet’. De 84-jarige De Bruyne bolt er al 27 jaar lang vier à vijf keer per week en houdt er ook de bolbaan in stand, zorgt voor het speelveld, de verwarming, en het brandhout. Dagelijks is hij één uur bezig met het onderhoud van de baan: sproeien met water, schrapen, effenen en vegen. Hij geeft zelfs bol-lessen aan jongeren én ouderen die deze oude Vlaamse volkssport willen leren. “Het verschil met de Keizers van vroeger met vandaag, is dat de eremaaltijd vroeger werd georganiseerd vóór de keizer, waarbij hij de erewijn schonk. Vandaag moet de Keizer zelf al zijn medespelers trakteren…” voegt Henry nog glimlachend toe.

Familienamen bestaan nog maar 200 jaar ‘officieel’, en gingen vooral terug op beroepen, plaats van herkomst, persoonseigenschappen of afstamming. Het feit dat er toch veel de Conincks en de Keyzers zijn, wijst enerzijds op de vroegere zeer ruime verspreiding van de volkssporten en hun gebruiken, en vooral de blijvende eer’ die deze winnaars en hun familie te beurt viel in hun leefgemeenschap.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: