Jaarmarktcriterium met internationaal damesdeelnemersveld

IMG_4944

Belgisch kampioen Stijn De Bock favoriet bij de mannen

EEKLO – Al 28 jaar lang organiseert Wielerclub Sportvrienden, op vraag van het stadsbestuur een wielercriterium in de namiddag van de jaarmarktdag – dit jaar op donderdag 31 mei. Voor het vierde jaar op rij staat naast het criterium voor mannen elite zonder contract en beloften ook een wedstrijd voor dames op het programma.

Bijzonder dit jaar is dat de Sportvrienden, ter gelegenheid van hun 60ste verjaardag, de dameswedstrijd opwaarderen en daarom de volgorde van de wedstrijden omkeren en het prijzengeld optrekken tot het niveau van de mannen. Met dit initiatief willen de Sportvrienden een statement maken en de UCI en de Vlaamse Wielerbond oproepen om deze ongelijkheid in prijzengeld de wereld uit te helpen. Daarnaast is er dit jaar zowel bij de mannen als bij de vrouwen binnen de wedstrijd een sprintcriterium. De vijfde, tiende en vijftiende ronde wordt er gesprint voor 3, 2 en 1 punten, en dat zorgt dus voor extra spankracht in de wedstrijd. De eerste drie ontvangen een mooie geldprijs.

Het criterium voor elite zonder contract en beloften heren wordt dus het voorprogramma en de dameswedstrijd het hoofdprogramma. Voor deze gelegenheid doen de Sportvrienden hun uiterste best om niet alleen een groot aantal deelneemsters uit de hele wereld aan de start te krijgen, maar ook enkele namen die tot de verbeelding spreken. Nu al is de deelname verzekerd van rensters uit Australië, Noorwegen, Zweden, Frankrijk,

Nederland en uiteraard ons eigen België, met heel wat streekrensters. Een van de topnamen die aan de start wordt verwacht is Gilke Croket, meervoudig Belgische kampioene in diverse baandisciplines. Andere bekende namen zijn oud-Belgisch kampioene Anja Nobus, Lensey en Evelien Debboudt, Mieke Docx en Femke Verstichelen. Gesprekken zijn volop aan de gang met onder meer Jolien D’Hoore en Sanne Cant. Enfin, het wordt ongetwijfeld een aantrekkelijke wedstrijd met een topaffiche en dus zeker de moeite waard om tegen 18.30 uur in dichte drommen rond het parcours te staan, wanneer voor deze wedstrijd van 60 km over 20 ronden de start wordt gegeven. Om 16.30 uur wordt op de Eeklose Markt de start gegeven voor het criterium voor elite zonder contract en beloften mannen die een wedstrijd rijden van 70 km over 24 ronden. Ook dit keer worden tientallen renners aan de start verwacht, met een aantal Belgische toppers zoals Stijn Minne, winnaar in 2015, en Benjamin Verraes en Bjorn Dedecker, in Eeklo allebei altijd goed voor een podiumplaats. Daarnaast ook heel wat streekrenners zoals de gebroeders Gert-Jan en Vincent De Sy, in 2016 nog eerste en tweede in Eeklo. Dit hele pak wordt aangevoerd door Stijn De Bock die vorig jaar Belgisch kampioen werd bij de elite zonder contract en nog geen 14 dagen geleden de GP Wase Polders won in Verrebroek, voor niemand minder dan Sep Vanmarcke. We verheugen ons op alweer een mooie strijd in wat deelnemers wel eens ‘het mooiste criterium van België’ noemen.

De start van de Grote Prijs Dewaele (heren om 16.30 uur – dames om 18.30 uur) wordt opnieuw gegeven op de Markt en het parcours is hetzelfde als vorig jaar: Stationsstraat – Markt – Boelare – Blommekens en terug. We verwachten de aankomst van de dames rond 20.15 uur. Maar om de koers nog verder te analyseren, kunnen de wielerliefhebbers heel zeker nog een tijd langer terecht in de tent van de Sportvrienden op de Markt.

Laatste inschrijvingen voor de dames- en herenwedstrijd zijn nog mogelijk bij de secretaris van de club: marc.van.de.werf@telenet.be

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: