MS-patiënte Ann Biliet beklimt Mont Ventoux

IMG_2723web

“Geef de moed niet op en haal alles uit je leven!”

Vorig weekend vertrok Ann Billiet (44) met 21 andere MS-patiënten voor een grote uitdaging: al fietsend de Mont Ventoux beklimmen. Na een zes maanden durend intensief trainingsprogramma dat kaderde in een onderzoek van Universiteit Hasselt, voelt ze zich sterker dan ooit. “Ik wil aan MS-patiënten en iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft mijn positieve ervaring vertellen: blijf bewegen zoveel je kan, je krijgt er zoveel voor terug!”

Drie jaar geleden werd bij Ann multiple sclerose (MS) vastgesteld. Ze werkte als zelfstandige in een horecazaak in Damme. “Ik voelde me wel vaker niet goed zonder de oorzaak te kennen. Ik kreeg toen een eerste grote opstoot en binnen 24 uur was mijn linkerkant verlamd. Na de herstelperiode en met de medicatie gaat het goed met haar. Ann voelde meteen dat sporten haar toestand verbeterde. Ze nam dan ook graag deel aan het medisch experiment van de universiteit, dat het verband tussen een hoge verzuring bij MS-patiënten, aanwezigheid van vitamine D en de ziekte wilde onderzoeken. “Alles werd begeleid door de universiteit. Zes maanden lang deed ik een intensieve duurtraining met mijn ‘buddy’, met als hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux. Tijdens de laatste maanden van mijn training kreeg ik een ongeval, daarna nog de zona en als klap op de vuurpijl een ontsteking, waardoor ik het mentaal zwaar te verduren kreeg. Maar ik heb hier zoveel uit gehaald. Ik weet nu dat er nog zoveel mogelijk is. Ik wil dan ook aan iedereen die het minder ziet zitten, zeggen: grijp je kansen, blijf vooral bewegen zoveel als je nog kan, zelfs als je moe bent, want je krijgt er méér energie door. Geef de moed niet op en haal alles uit je leven!”

fullsizeoutput_1e30web

Ann heeft geen spijt van wat haar overkomen is. “Door deze ommezwaai in mijn leven zijn er al zoveel mooie nieuwe ervaringen op mijn pad gekomen. Ik wil mij nu gaan richten op het mentaal coachen van anderen. Daarom is mijn volgende stap het volgen van de opleiding tot Mindfull Running Instructor”, besluit de enthousiaste Ann.

 Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: