Ioana: prinses op het ijs uit Balgerhoeke

!cid_C60FBDA4-E204-4B21-9001-5A65D6FC772F@homeweb

EEKLO – Een hoge snelheid, zwierige pirouettes, glinsterende pakjes: we hebben het hier inderdaad over kunstschaatsen. Het is een sport die in België iets minder bekend en populair is. In andere delen van de wereld is kunstschaatsen zeer populair. De Eeklose Ioana Kristakis uit Balgerhoeke, een dertienjarige Eeklose met Griekse roots, werd in december van 2017 Belgisch Kampioene kunstschaatsen in haar categorie.

Vanwaar komt die passie voor het schaatsen?

“De passie zit in de familie, geloof ik”, vertelt Ioana’s mama, Severine Van Deynse. “Ik schaatste vroeger bij Katrien Pauwels en geef zelf inmiddels al vele jaren les in het schaatsen”. Katrien Pauwels is negenvoudig Belgisch Kampioene en vertegenwoordigde België ook op de Olympische Winterspelen in 1984 en 1988. Ioana is een gedreven meisje, ze staat al vanaf haar twee jaar op het ijs, in de voetsporen van haar mama. “Ioana ging altijd mee met mij op het ijs en vijf seizoenen geleden begon ze ook in competitie te schaatsen. De zware trainingen op het ijs combineert ze met trampoline, ballet en met haar studie Latijn in het secundair onderwijs.”

De trainingen vinden soms ook eens plaats in Zwitserland, waar ook Ioana’s choreografieën uitgewerkt worden. Op die manier heeft Ioana een andere stijl ontwikkelt en behaalt ze haar hoge niveau. Door de speciale programma’s die ze schaatst, springt ze in het oog. “Dat is ook precies wat Ioana zo leuk vindt aan kunstschaatsen”, gaat mama Severine Van Deynse verder. “Ioana is op dat vlak perfectionistisch. Telkens net dat ietsje meer doen, en keer op keer die uitdaging van de nieuwe bewegingen en programma’s inoefenen en tot in de perfectie uitvoeren, dat geeft een kick. De sprongen, het schaatsen zelf, de programma’s, … er is geen limiet en dat maakt het net zo leuk en spannend!”. Kunstschaatsen is een zware sport, zowel mentaal als fysiek. Om dat fysieke haalbaar te houden, staat Ioana ook wekelijks op de trampoline en in de balletzaal. Om haar spieren, kracht, afwerking, lenigheid en de gracieuze bewegingen telkens ook verder te ontwikkelen.

Wat is Ioana’s grote droom? 

“Daar zijn we realistisch in”, vertelt mama Severine. “Het moet vooral leuk blijven voor Ioana. Kunstschaatsen is daarnaast ook een sport die in België niet zoveel in de kijker komt dus zijn de mogelijkheden in België beperkt. Ioana wil ook vooral haar schoolwerk kunnen blijven combineren met haar hobby, want dat is het nog steeds in de eerste plaats, een hobby”, glimlacht mama Severine.

Ioana behaalde sinds 21 oktober maar liefst vijf keer het podium, waarvan drie keer na elkaar goud! Op twee december werden deze prestaties beloond met het Belgisch Kampioenschap in haar categorie novice B, in Liedekerke. Wie weet zit er ooit een Olympische prestatie in voor Ioana, het Meetjesland supportert alvast!

Lees meer Meetjeslands nieuws 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: