Vier jaar cel voor handel in roofvogels

new_zealand_bird_of_prey_by_carterr-d1tgyiw

SINT-LAUREINS / ASSENEDE / GENT – Twee jaar geleden kreeg een Sentenaar voor illegale handel in roofvogels vier jaar cel. Deze ging hier echter tegen in beroep, samen met zijn kompaan. De rechter in beroep veroordeelde de man nu opnieuw tot vier jaar cel waarvan twee jaar met uitstel voor vijf jaar, én een geldboete van 90.000 euro.

Het hof van beroep in Gent veroordeelde de twee dus opnieuw voor zwendel in roofvogels op zeer grote schaal. De vier betrokkenen gingen jarenlang op roofpad naar eieren en nestjongen van beschermde, bedreigde en in het wild levende roofvogels. Deze eieren en nestjongen verkochten zij dan met vervalste papieren voor grote sommen geld. Het gaat om laplanduilen, sneeuwuilen, velduilen, kleine torenvalken, rode wouwen, grijze wouwen, zwarte wouwen, aasgieren, Afrikaanse en Amerikaanse zeearenden, dwergarenden, havikarenden, keizerarenden, steenarenden, grote trappen, lepelaars, boomvalken, roodpootvalken, slechtvalken, smellekens,…. Naast het roven van de eieren en nestjongen maakte het viertal zich ook schuldig aan valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. De zwendelaars vervalsten systematisch de officiële CITES-documenten (die de internationale handel in bedreigde wilde dier- en plantensoorten op een duurzame wijze organiseren) en knoeiden met gesloten kweekringen.

De vier werden dus ook in beroep schuldig bevonden en krijgen zware straffen. De betrokken vrouw uit Assenede krijgt een geldboete van 3.750 euro en ziet 320.000 euro verbeurd verklaard worden. Daarnaast werden ook een eigendom van onroerend goed in Assenede en alle dieren en eieren verbeurd verklaard. De vogelbescherming Vlaanderen, die zich burgerlijke partij stelde in dit dossier, krijgt 15.250 euro schadevergoeding.

Lees meer nieuws 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: