Wind is van iedereen!

_DSC1148web

SINT-LAUREINS – Ter gelegenheid van ‘Global Wind Day’ werden ‘bewindvoerders’ van Vlaamse gemeenten opgeroepen om een deel van de wind te reserveren voor burgers en burgerinitiatieven. “Wind is een lokale, natuurlijke rijkdom die voor iedereen toegankelijk moet zijn”, klinkt het bij Volterra, die staat voor duurzame energie voor het Meetjesland.

Veel gemeenten ondertekenen de burgermeesterconvenant en stellen klimaatplannen op. “Ons idee is of het misschien  mogelijk is om via een energiecoöperatie en rechtstreekse burgerparticipatie windturbines te bouwen op het grondgebied.” Dat is een goed idee maar botst in de praktijk op de ‘windrush’ waarbij schaarse, geschikte locaties snel ingepalmd werden en worden door projectontwikkelaars die speculatief alle grondeigenaars ‘contracteerden’. Daardoor worden burgerinitiatieven de facto onmogelijk gemaakt, wat nefast is voor het lokaal draagvlak voor windenergie. Plaatselijke overheden erkennen dit gevaar en maken letterlijk ‘ruimte’ voor burgerinitiatieven op hun grondgebied. Sents burgemeester Franki Van De Moere reageerde alvast positief op de vraag van Volterra. Hij is dan ook voorstander om een nauwe samenwerking uit te bouwen met de coöperatieve.

De provincies Oost-Vlaanderen en Limburg ontwikkelden een draagvlakmodel dat minstens 20% van de wind voorbehoudt voor burgers en locale overheid, en democratisch verankerd werd in provincieraadsbesluiten. “De concentratiegemeenten in het Meetjesland verfijnden dit draagvlakmodel en willen tot 50% van de wind reserveren voor burgers en dit via een gemeenteraadsbesluit. Met dit initiatief willen het lokaal draagvlak versterken voor windprojecten op uw grondgebied, en veerkracht creëren in de samenleving via een sociaal rechtvaardige energietransitie naar energiedemocratie”, besluit Volterra.

Lees meer Meetjeslands nieuws

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: