Eekloos Stadscircus trad weer op

Sint-Vincentiuskerk_(Eeklo)_-_Gezien_vanop_de_Markt

EEKLO – De jongste Eeklose gemeenteraad was de naam circus waardig. Voorvallen waarbij zowel oppositie als meerderheid heftig discussiëren en er niet geluisterd wordt naar elkaar, waarbij mensen onderbroken worden wanneer zij iets vertellen, … Een mens zou toch meer respect verwachten van zo’n officieel orgaan.

Naast de klassieke punten op de agenda geplaatst door het schepencollege waren er ook enkele toegevoegde punten. Marc Windey (SMS) pleitte om het inzamelen van oud papier duidelijk toe te laten en het uit de grijze zone van het ‘gedoogbeleid’ te halen. “In quasi alle omringende gemeentes kan dit zonder problemen, enkel in Eeklo besluit het schepencollege dat zij dit voor deze ene keer zullen gedogen”, pleit Windey. Volgens bevoegd schepen Dirk Van De Velde (CD&V) is het inzamelen en ophalen van oud papier complexere materie dan het lijkt. “Voorzichtigheid is daarom geboden en ook daarom nemen we nog geen duidelijk standpunt in”. In 2017 zou de regelgeving voor het organiseren van een papierslag versoepelen. “Ik zou dan ook willen vragen dat in afwachting van die versoepeling het standpunt toch duidelijk zou kunnen worden ingenomen. Het kan toch trouwens ook niet zijn dat enkel in Eeklo een papierslag een probleem is?”, ging Windey verder. Dat bevestigde burgemeester Loete zonder verpinken. “De andere gemeenten gaan allemaal in de fout door de papierslagen toe te laten, het staat in het materialendecreet – willen we hierom wedden?”, besloot Loete tegen Windey. Windey, met zijn jarenlange ervaring in de juridische wereld, veegde dit argument simpelweg van tafel. “Dit gaat om een Europese richtlijn, dat staat hoger dan een decreet”, aldus nog Windey.

Het laatste punt op de agenda, inmiddels omstreeks middernacht, ging over de buitenspeeldag. Daar was in Eeklo niets van te zien. “Dit is een mooi initiatief op Vlaams niveau in samenwerking met verschillende televisiezenders voor kinderen. Het is zeer jammer dat Eeklo als centrumstad hier geen aanbod doet naar de kinderen toe”, aldus Peter De Graeve, N-VA. “Ik wil dan ook vragen wat de reden is dat er in Eeklo een ‘buitenbazaar’ georganiseerd wordt in mei, en er niet wordt meegegaan in het Vlaamse initiatief van de buitenspeeldag?”. Bevoegd schepen D’Haeseleer (Groen!) antwoordde hier jammer genoeg volledig naast de kwestie, was zijn aandacht verslapt door het inmiddels late uur? “Ik zal met een metafoor antwoorden, een metafoor zoals jullie minister Jambon over dansende moslims spreekt”. De Graeve drong aan om alsnog een antwoord te krijgen maar d’Haeseleer had er geen oren naar. Uiteindelijk besliste een meerderheid om de buitenspeeldag op volgend jaar op dezelfde dag als de andere Vlaamse gemeenten te organiseren. (BDS)

Lees meer nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: