Zelf bouillon maken biedt belangrijke voordelen

bouillonSinds de komst van het bouillonblokje leek de gewoonte om zelf bouillon te ‘trekken’ een tijdrovend of lastig karwijtje. Nu we echter meer weten over de nuttige inhoudsstoffen van bouillon, en het gebrek eraan in een bouillonblokje, gaan steeds meer bewuste vrouwen én mannen opnieuw gretig achter het fornuis staan om hun gezin optimaal te voeden. Een overzicht van de voordelen:

Voor de leken onder ons: bouillon maak je door stukken botten, karkas, staart of poten van (gezonde) dieren lange tijd (enkele uren tot 24 uur) in water op een laag pitje te laten sudderen met een scheut azijn, zodat de stukken hun inhoudsstoffen loslaten in het water. Eventueel voeg je ajuin, look, en/of andere groenten of kruiden toe. Nadat je de smaakvolle bekomen substantie dan gezeefd hebt, kan je ze rechtstreeks drinken of verwerken in soepen of sauzen.

De inhoud is supergezond en rijk, ideaal voor zieken om aan te sterken, maar iedereen heeft er baat bij: kinderen, zwangeren, sporters, bij fysieke arbeid, …

Wat zit daar in?

Wat je binnenkrijgt is namelijk collageen, dat nodig is op vele plaatsen in ons lichaam en als bouillon heel makkelijk opneembaar is. Collageen bevat aminozuren glycine, lysine en proline die een erg belangrijke rol spelen als bouwstoffen en bij celvernieuwende processen in ons lichaam. Collageen herstelt de slijmvliezen van de darmwand alsook de maagwand (goed bij prikkelbare darm, of bij last van maagzuur). Het zorgt voor sterke, pijnvrije gewrichten en botten, sterke tanden (zoals u vorige week kon lezen), sterke en glanzende haren en nagels, is goed tegen rimpels, cellulitis en striemen, tegen botontkalking.

Glycine is heel belangrijk bij gezondheidsproblemen: het is nodig bij de vorming van eiwitten zoals DNA en RNA, en voor de ontwikkeling van het super-ontgiftingsstofje glutathion. Glycine speelt ook een rol bij groei en herstel van spieren doordat het zowel het creatineniveau als het groeihormoonniveau beïnvloedt. Tot slot wordt dit stofje in het lichaam omgevormd tot serine, een neurotransmitter die voor mentale alertheid zorgt en het geheugen stimuleert. In bouillon zit ook chondroitine en glucosamine, een supplement dat bij reumatische klachten of artrose in de gewrichten gebruikt wordt. Het hyaluronzuur dat je eruit drinkt is onderdeel van de gel die de ‘klappen’ tussen twee botten in een gewricht opvangt.

Op, allen naar de slager voor vlees mét botten …

Iswe

In tegenstelling tot de huidige eetgewoonten om enkel spiervlees van dieren te eten, aten onze voorouders jager-verzamelaars het hele dier, en zelfs uit de botten werd nog het merg geschraapt. Roofdieren eten instinctief eerst het nutriëntenrijkste van hun prooi: de organen en ook het beenmerg uit de botten.

Bedenk:

Een dier dat weinig bewogen heeft, zal een andere botsamenstelling hebben dan een dier dat veel loopt. En een dier dat veel vetoplosbare gifstoffen zoals medicatie, groeihormonen en antibiotica heeft gehad, zal een heel andere kwaliteit vet hebben dan een dier dat hier niet mee is belast…

Lees meer gezondheidstips

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: