Wereldtop cyclocross op zondag 10 september in Eeklo

DSC09136 web

Inderdaad de absolute wereldtop, of hoe noem je anders Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Kevin Pauwels, Toon Aerts, Tom Meeusen en Laurens Sweeck? Of bij de dames wereldkampioene Sanne Cant en eindwinnares van de Wereldbeker Sophie De Boer.

Vorig jaar moesten we Mathieu van der Poel missen op de cyclocross in Eeklo, maar dit jaar is hij er gegarandeerd bij. En dan staat een duel met zijn aartsrivaal, wereldkampioen en winnaar van de cross in Eeklo van 2016, Wout Van Aert, in de sterren geschreven. Een beetje crossliefhebber weet welk vlees we met beide spektakelmannen dit jaar in de kuip hebben: beiden werden in het verleden al wereldkampioen en Wout is regerend wereldkampioen; bovendien verdeelden ze vorig jaar het gros van de wereldbeker- en superprestigewedstrijden onder hun tweetjes. Ook in de zes Brico-crossen van vorig seizoen wist enkel Michael Vanthourenhout hen een overwinning af te snoepen. Is het voor de anderen dan alweer rijden voor de derde plaats? Misschien, maar een huizenhoog cliché zegt dat de wedstrijd altijd eerst nog moet gereden worden. Een slechte dag van Wout of Mathieu, een platte band of een defect op een slechte plaats of een slecht moment of een goede dag van een van de anderen, kan genoeg zijn om een Kevin Pauwels, een Michael Vanthourenhout of Toon Aerts op het hoogste schavotje te krijgen. En geef toe, dat zijn ook geen pannenkoeken. Toon Aerts werd vorig seizoen Europees kampioen, Kevin Pauwels en Tom Meeusen zijn al jaren gevestigde waarden en Michael Vanthourenhout is oud-beloftenwereldkampioen. Samen met Wout Van Aert vormen deze laatsten trouwens de top 4 van de UCI-wereldrangschikking. Overigens zal in Eeklo de volledige UCI-top 20 aan de start staan. En dat wil zeggen dat we er onder meer ook Laurens Sweeck, Corné Van Kessel, Tim Merlier, Jim Aernouts en Philip Walsleben te zien krijgen. We zouden zo nog wel even kunnen doorgaan met Eli Iserbyt, Gianni Vermeersch, Klaas Van Tornout of Michael Borros bijvoorbeeld.

Laten we echter ook eens naar de startlijst van de vrouwencross kijken. En daar valt in de eerste plaats de naam van wereldkampioene Sanne Cant op. Vorig jaar won ze al de cross in Eeklo en ook dit jaar is ze torenhoog favoriet. Ze zal de overwinning echter niet in de schoot geworpen krijgen want ook de Nederlandse Sophie De Boer, vorig jaar eindwinnares van de Wereldbeker, komt aan de start. En dat is ook het geval voor Jolien Verschueren – en dus verwachten we haar hele Eeklose supportersclub op de afspraak. Andere te duchten concurrentes worden zeker Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Helen Wyman, Annemie Worst, Loes Sels en Joyce Vanderbeken. Enfin, ook daar een mooi deelnemersveld met heel wat buitenlandse deelneemsters, naast de Belgische veldrittop.

De wedstrijd voor de dames start om 13.45 uur; de mannen – elite en beloften – beginnen er aan om 15.00 uur. Daarvoor starten om 10.00 uur de nieuwelingen en om 11.00 uur de junioren en ook in die categorieën proberen de organisatoren de Belgische top aan de start te krijgen. Om 12.00 uur is er voor het eerst ook een Brico-Doe-Het-Zelf cross (zie www.brico-cross.be) waarin mensen zoals u en ik ook de kans krijgen om zich te tonen aan de toeschouwers . En onder die toeschouwers zeker ook Roger De Vlaeminck, die zijn naam heeft verbonden aan deze editie van de Eeklose cross die Ereprijs Roger De Vlaeminck heet.

Nog wat praktische info: de cross gaat dit jaar voor het eerst door aan de sporthal en in het Heldenpark. De eerste cross start om 10.00 uur. Er zijn diverse toegangspoorten. De toegangsprijs bedraagt 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. Voorverkoopadressen zijn: De Kringwinkel Meetjesland (adressen van alle winkels, zie www.dekringwinkel.be/meetjesland), – Kleding Verstraete, Markt 54 Eeklo , Delhaize Brugsesteenweg/Raverschootstraat Eeklo, en de sportdienst Eeklo, sporthal, Pussemierstraat 157 weekdagen van 8 tot 21u , op zaterdag en zondag van 9 tot 12u. Meer info: www.brico-cross.be

De traditionele cyclocross in Eeklo wordt dit jaar op 10 september verreden. En het wordt meteen een historische editie. Niet alleen een andere datum, maar ook voor het eerst op TV (VTM), voor het eerst als deel van een reeks van 6 Brico crossen én op een nieuw parcours – nu aan de sporthal. Historisch ook omdat de cross dit jaar een eerbetoon is aan wielerlegende en Eeklonaar Roger De Vlaeminck, die vorige week 70 jaar werd.

Het was vorig jaar al aangekondigd dat de Eeklose cyclocross dit jaar niet in februari zou doorgaan. Door de samenwerking die vzw Wielerclub Sportvrienden had aangegaan met de vzw Sportidee is er aan de Eeklose cross nogal wat gewijzigd. Vooreerst de datum: niet langer op het einde van het seizoen, maar nu helemaal aan het begin ervan. En wie vorig jaar de cross in Geraardsbergen heeft gezien, zal moeten bekennen dat ook dan al veel strijd wordt geleverd. Elke renner lijkt er op gebrand om die eerste zege binnen te rijven. Een garantie voor spektakel dus. En dat moet ook het gewijzigde parcours worden. De Sportvrienden liepen al een tijdje met de idee rond voor een nieuw parcours want vroeg of laat komt die ring er toch en dan wordt cross aan de Industrielaan onmogelijk. De cross wordt daarom dit jaar georganiseerd aan de sporthal en het parcours zal deels op de terreinen achter de sporthal en deels in het Heldenpark lopen. Wie al een glimp van dit parcours wil opvangen, kan er nu al eens langs fietsen.

Dat is echter niet alles. Omdat de vzw Sportidee nu als hoofdorganisator optreedt – met Wielerclub Sportvrienden als medeorganisator – maakt de Eeklose cross ook deel uit van een reeks Brico crossen die in de loop van dit seizoen worden georganiseerd. Een van die andere crossen is die van Maldegem op 7 februari, de woensdag na het wereldkampioenschap. En net als vorig jaar worden die Brico crossen ook nu weer uitgezonden op VTM. Nieuwigheid voor dit jaar is dat niet enkel de mannencross wordt uitgezonden maar ook de cross van de vrouwen; de uitzending begint meteen na het VTM-middagjournaal. Maar het is natuurlijk zoveel leuker om die cross gewoon live mee te maken en de sfeer ervan op het terrein zelf op te snuiven.

Nog een grote naam op de affiche is Roger De Vlaeminck. Deze Eeklose wielerlegende en gewezen wereldkampioen cyclocross werd vorige week 70 jaar. Hij zal dus niet meer onder de deelnemers van de cross te vinden zijn, maar de cross draagt als eerbetoon aan de man dit jaar wel de naam ‘Ereprijs Roger De Vlaeminck’. Hij zal de cross ook graag bijwonen op 10 september.

Lees meer Meetjeslands nieuws

DSC09227 web

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: