Vaker gehoorschade door te luide muziek

Ear-Plugs

 

Eekloos gemeenteraadslid Michel De Sutter (N-VA) dient voorstel in om fuifgaande jeugd te beschermen tegen té luide muziek.

EEKLO – Naar een fuif of feest gaan, gaat gepaard met muziek, vaak luide muziek, want dat maakt het feesten uitbundiger. Steeds meer lezen we echter over jonge mensen die gehoorschade oplopen, door een combinatie met factoren als moeheid, stress, … . De ene gemeenschappelijke deler die echter steeds terugkomt is: té luide geluiden, zoals bijvoorbeeld, muziek. De regel is dat muziek op fuiven en feesten niet luider mag gaan dan 85 decibel (dba). Maar er is een grijze zone die organisatoren toelaat om aan te vragen dat hun geluidsinstallatie deze 85 dba mag overschrijden. Eekloos gemeenteraadslid Michel De Sutter (N-VA) diende daarom een voorstel in dat fuifgaande jeugd hiertegen beschermt.

“Je beslist toch ook niet om een ruimte te vullen met schadelijk gas, om nadien gasmaskers te gaan uitdelen aan aanwezigen?” (Michel De Sutter)

“Ik hoor van audiologen dat zij steeds vaker jonge mensen met gehoorschade over de vloer krijgen”, vertelt Michel De Sutter. “Dat dit vaak te wijten is aan te luide muziek op fuiven en festivals maakt mij bezorgd. Als vader zag ik mijn kinderen naar fuiven gaan, ik ben intussen ook grootvader en mijn kleinkinderen zullen ook uitgaan eens ze er de leeftijd voor hebben. Ik voel mij als gemeenteraadslid geroepen om het debat hierover te openen om zo onze jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen de gehoorschade die hen steeds vaker treft.” Daarom legde De Sutter het voorstel op tafel om niet langer toe te staan dat de muziek toch luider gaat dan 85dba.

Eens je boven de 85 decibel gaat, stijgt de kans op gehoorschade exponentieel. Audiologisch onderzoek wees uit dat je bij 85 decibel eigenlijk niet langer dan 1 uur in het geluid mag blijven wil je gehoorschade vermijden. Bij 90 decibel mag je niet langer dan 15 minuten in het geluid blijven. Gehoorschade is bijvoorbeeld tinnitus, waarbij iemand een constant gesuis, gepiep of gefluit hoort. Het kan ook gehoorverlies zijn. Dergelijke gehoorschade kan zeer pijnlijk zijn en is veelal onherstelbaar.

“Er worden nogal wat aanvragen ingediend om muziek luider te mogen zetten dan 85 decibel. Hetgeen vaak wordt toegestaan. Organisatoren zijn verplicht om oordoppen uit te delen aan feestgangers, maar is dit in se geen omgekeerde redenering? Je beslist toch ook niet om een ruimte te vullen met schadelijk gas, om nadien gasmaskers te gaan uitdelen aan aanwezigen?”, vervolgt De Sutter. “Het aantal decibel is een complexe zaak, maar ik deel de bezorgdheid over het gehoor”, repliceerde schepen Dirk Van De Velde. “Ik hoop wel dat dit punt kan leiden tot een verhoogde voorzichtigheid bij de bevoegde instanties die over de toelating tot verhoging beslist”, besluit Van De Velde.

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: