‘Terechtstellung’, oog in oog met een muur van geweld

310817 Terechtstellung (1) WEBASSENEDE – Tijdens het tweede weekend van september wordt honderd jaar ‘Groote Oorlog’ herdacht met het project ‘Terechtstellung’. De focus ligt op de terechtstelling van zes Asseneedse burgers en op de bunkerlinie, genaamd de ‘Hollandstellung’. Die bunkerlinie werd gebouwd in 1916 tegen een mogelijke invasie vanuit Nederland, die er nooit gekomen is. Vandaag zijn in Oosteeklo 24 overgebleven bunkers van deze Hollandstellung een zeer zichtbaar relict van de Eerste Wereldoorlog. De Heemkundige Kring De Twee Ambachten, De Orde van de Smoutpot en COMEET zetten deze bunkers graag in de kijker. Op 9 en 10 september kunnen bezoekers er kijken naar “Hunkerende Bunkers”, een artistiek project van KollektivV en een gecamoufleerde bunker met een rustpunt door “De Vrienden van de Tseut”. Tijdens het hele bunkerweekend kan je er met je smartphone het verhaal achter de bunkers ontdekken. Op vrijdag 8 september om 20 uur worden de afscheidsbrieven van de zes geëxecuteerden uit groot-Assenede voorgelezen op het domein van de scouts in Boekhoute. Op maandag 11 september om 22 uur is er een nachtelijke voettocht naar het executieoord in de Offerlaan in Gent, waar de zes slachtoffers uit groot-Assenede werden doodgeschoten. Verder krijg je er informatie over het belang van de bunkers voor vleermuizen, door Regionaal Landschap Meetjesland, informatie over de bunkerbouw en de verschillende types alsook over het belang van het paard en de postduiven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een re-enactmentgroep, MCZ, een vertoning van een oorlogsfilm, en School ‘De Kameleon’ zal er zelfs een bunker nabouwen.

Wie de bunkers graag wil bezoeken, kan vanaf eind augustus gebruik maken van de website www.meetjes.land/bunkers-oosteeklo. Als een erfgoed-gps loodst de website bezoekers naar de dichtstbijzijnde erfgoedlocatie. De 343 locaties werden nu uitgebreid met de bunkers uit Oosteeklo. Bezoekers krijgen meer info over de verschillende bunkers, met extra foto- en beeldmateriaal.

Meer info vind je via www.terechtstellung.com of via www.meetjes.land/bunker-oosteeklo

Nog goed om weten:

⁃ Vrijdagavond worden de brieven voorgelezen door de scoutsjongeren in een passend decor.

⁃ Het vertrekpunt van het bunkerweekend is de parochiezaal in het centrum van Oosteeklo; daar is ook een infopunt voorzien met allerlei informatie.

⁃ Ter gelegenheid van het bunkerweekend wordt een nieuwe brochure uitgegeven over de Hollandstellung in Oosteeklo.

⁃ Het Bunkerweekend maak je het best mee op de fiets: de prachtige omgeving in Oosteeklo komt dan best tot zijn recht en de activiteiten zijn dan het best bereikbaar.

⁃ Tijdens de bijeenkomst met de bunkereigenaars en de medewerkers van het Bunkerweekend wordt een nieuwe film over de Hollandstellung in Oosteeklo in première voorgesteld.

⁃ Een ongelooflijk succes: alle bunkereigenaars werken mee met het project in Oosteeklo.

⁃ Voor de Terechtstellungstocht waren minstens 52 wandelaars nodig, evenveel als het aantal slachtoffers dat is terechtgesteld op het executieoord in Gent; er zijn nu al zeker 70 deelnemers ingeschreven

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: