’t Schuunste woord is ‘Verdesteleweren’

schuunste woorde

MEETJESLAND – Het is officieel bekend, na een grote stemming werd ’t schuunste woord van ’t Meetjesland gekozen. Het winnende woord werd aan het einde van de dialectenavond in CC Den Hoogen Pad in Adegem bekendgemaakt. Verdesteleweren of, kapot maken, staat op nummer één. Het dialectwoord werd verkozen uit meer dan zevenhonderd inzendingen.

De hele verkiezing begon in de lente van vorig jaar. Een samenwerking met Meetjesman en Comeet bevroeg Meetjeslanders naar het mooiste dialectwoord. Meer dan zevenhonderd dialectwoorden werden ingestuurd. Uit deze grote dialectwoordenschat werd een top veertien verkozen waarop mensen uiteindelijk konden stemmen van september tot december vorig jaar. Ook ‘toatjespap’, ‘dei’, ‘goedsemoeds’ en ‘tsjeut’ behaalden hoge scores. “Meer dan 4.000 mensen brachten hun stem uit, dat maakt van onze verkiezingswedstrijd om het dialect meer in de kijker te plaatsen een groot succes. Verdesteleweren won met maar liefst 1.584 stemmen. ‘Dei’ werd mooi tweede met 1.228 stemmen en op de derde plaats staat ‘schaoverdijn’ met 760 stemmen”, vertelt Steffi Coppens van Comeet. “De herkomst van het dialectwoord ‘verdesteleweren’ is het Franse ‘destruire’. Het is dus een afgeleide van het oud-Franse woord voor vernielen dat in de loop der eeuwen veranderde naar het woord dat we vandaag kennen”, aldus Tineke De Pauw, schrijfster van het ‘Woordenboek voor de Vlaamse Dialecten’ van UGent.

De veertien dialectwoorden die verkozen werden uit de meer dan 700 waren: dei (zever), djakkeleuren (ravotten), erlewoase (chaos), flokhout (kurk), goedsemoeds (opzettelijk), hemellawerke (leeuwerik), mennegat (oprit van een wei), tsjeut (varken), redekuul (boodschappentas of netzak), scherlewiep (wijdbeens), schaoverdijnn (schaatsen), toatjespap (aardappelen in karnemelk), verdesteleweren (kapot maken). (EB)

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: