Sint-Janneke en Sint-Jozef staren naar de sterren

IMG_2452

‘De sfeer brak de kou’

EEKLO – Sterren.. ze zijn sinds de oudheid een bron van fascinatie voor de mens geweest. De Egyptenaren en de oude Grieken zagen de hemellichamen als goddelijke zaken. Grote wetenschappers als Copernicus, Galileo en Kepler wierpen een nieuwe blik op het hemelgebeuren en de moderne technologieën als telescopen, fotografie en ruimtetelescopen doen ons steeds meer beseffen dat we enkel het topje van de ijsberg kennen…

Vrijdag 20 januari 2017 was kleuterschool Sint-Janneke in Eeklo even het middelpunt van het universum: om 17u16 gingen de deuren open van Stars@school. Onder de vakkundige begeleiding van volkssterrenwacht Urania, konden de kleuters en leerlingen van Sint-Jozef & Sint-Janneke samen met hun familie en vrienden een blik werpen op de sterren.

Ondanks de vrieskou heerste er de hele avond een gezellige drukte op het evenement. De telescoop van Urania deed Venus en Mars hun geheimen prijs geven en met de boeiende uitleg van de mensen van Urania en de eigen meester Sven leerden heel wat mensen ook Orion, de Plejaden en de poolster kennen. Ondertussen zorgden de kleuterjuffen voor een fascinerend poppenspel, ruimteschmink, digitaal verhaal in het duister, zoektocht in het donker en verkochten enkele leerkrachten (lichtgevende) attributen. Aansluitend hadden de 6de-jaars enkele knappe presentaties over nachtdieren tentoongesteld die naast de voorstelling van Urania een evenwaardige plaats had verdiend.

Tussen de activiteiten door kon jong en oud zich opwarmen aan een glühwein, warme chocomelk, een stuk pizza of klinken op de sterren met een glas cava en een marshmallowssneeuwman in de hand. Dit voor het eerst door de verenigde krachten van de ‘Vrienden van Sint-Janneke’ en de ‘Vrienden van Sint-Jozef’ (de voormalige oudercomités).

De drie uur vlogen tegen de snelheid van het licht voorbij en rond 20u16 wendde Sint-Janneke zich niet enkel in de duisternis maar ook in de stilte die eigen is aan deze bijzondere plek in Eeklo.

Een meer dan gesmaakt initiatief dat nogmaals aangetoond heeft dat wetenschap ‘cool’ is!

Bedankt aan alle aanwezigen, de mensen van volkssterrenwacht Urania, de leveranciers en de helpende handen voor en achter de schermen.

“Vrienden zijn als sterren, je ziet ze niet altijd, maar je weer dat ze er altijd zijn”

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: