Restauratiewerken kerk ontrafelen stuk van mysterie rond befaamde hoeksteen

De Spanjaard kopie web

‘De Spanjaard’ heeft na honderden jaren opnieuw gezicht

‘De Spanjaard’ heeft na honderden jaren opnieuw een gezicht. Met ‘de Spanjaard’ doelen de werkmannen die de restauratiewerken aan de kerk in Assenede uitvoeren op het gebeeldhouwde hoofdje dat al sinds mensenheugenis de hoek van de oost- en de zuidgevel van de kerk een gezicht geeft. Restaurateurs hebben de door de jaren zwaar verweerde hoeksteen onder handen genomen en ‘de Spanjaard’ opnieuw een eigen identiteit gegeven.

De restauratiewerken aan de Sint-Petrus en Sint Martinuskerk hebben ervoor gezorgd dat het ontrafelen van één van de grootste mysteries uit de geschiedenis van Assenede opnieuw een stapje dichterbij komt. Zo zijn restaurateurs er samen met beeldhouwer Luc Vanhoof in geslaagd het mysterieuze kopje dat dienst doet als hoeksteen van de kerk opnieuw een gezicht te geven.


“Assenedenaren vragen zich al tientallen generaties af van wie het mysterieuze gezicht op hun kerk precies is.”

“Het kopje is eigenlijk een kraagsteen”, klinkt het bij de kerkfabriek. “De hoeksteen is door de ouderdom en de invloed van het weer zwaar verweerd. Toch kon je er nog vaag een gezicht in herkennen. Assenedenaren vragen zich al tientallen generaties af van wie het mysterieuze gezicht op hun kerk precies is. Beeldhouder Luc Vanhoof (die onder andere meewerkte aan de restauratie van de Onze-Lieve -vrouwkathedraal te Antwerpen en de koninklijke kapel van Laken, nvdr.) is er nu in geslaagd het ‘kopje’ te restaureren en een eigen gezicht te geven. Het gaat om een man met een tulband, een snor en een neergelaten gezicht. Eén van de theorieën is dat het een eerbetoon is aan een Spaanse arbeider die verongelukte tijdens de bouw van de kerk. Die theorie wordt nu plots plausibeler.” Lees meer op www.demeetjeslander.be


“Hoe oud ‘het kopje’ is zullen we wellicht nooit echt weten, maar we weten nu wel hoe ‘de Spanjaard’ eruit zag.”

Periode

Uit welke periode het kopje stamt, is minder duidelijk. “Het gedeelte van de kerk waar het kopje zich bevindt, is opgetrokken in gotiek, een bouwstijl die stamt uit de 14de eeuw. Alleen was er in die periode geen Spaanse invloed in onze streken. Die was er wel in de 17de eeuw toen de kerk grondig verbouwd werd. Hoe oud ‘het kopje’ is zullen we wellicht nooit echt weten, maar we weten nu wel hoe ‘de Spanjaard’ eruit zag.”

Zonnewijzer

Ondertussen naderen de restauratiewerken aan de Sint-Petrus en Sint Martinuskerk stilaan hun eindfase. Deze week wordt gestart met het kaleien van de zuidgevel, daarna zullen ook de stellingen aan de zuidkant van de kerk weggehaald worden en kan het wit schilderen beginnen. Na de schilderwerken zal volkssterrenwacht ‘De Polderster’ een echte zonnewijzer aanbrengen onder het beeldje van ‘de Spanjaard’. Als het weer deze winter mee wil, moeten de werken voor het broedseizoen van de gierzwaluw klaar zijn. Zo werden de werken dit jaar stilgelegd omdat de kerk dienst deed als broedplaats voor de gierzwaluwen, een beschermde diersoort.

Foto: Restaurateurs gaven de door de jaren zwaar verweerde hoeksteen ‘de Spanjaard’, aan de Kerk van Assenede, opnieuw een eigen identiteit.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: