PTI krijgt eigen vliegveld

web vliegtuigLuchtmacht maakt jongeren warm voor technisch onderwijs

Eerste “We Fly To Your Dream” brengt Seaking naar het vliegveld PTI Eeklo

De vliegtuigen van de Luchtmacht, maar ook verschillende gronduitrustingen zijn stuk voor stuk hoogtechnologische platformen die gekwalificeerd personeel nodig hebben om feilloos te werken. Zoals vele sectoren in onze maatschappij moet ook de luchtvaartsector keihard knokken voor personeel met de juiste kwalificaties. En in die competitieve omgeving moet een kleine Luchtmacht zoals de Belgische op zoek naar jong talent. Daarom start de Belgische Luchtmacht met een nieuw project “We Fly To Your Dream”, een rondreizende expositie die jongeren, meisjes en jongens, warm wil maken voor een carrière in en rond de luchtvaart. Dit project is opgebouwd rond de tentoonstelling ’70 Years Power and Performance’. De 70 verwijst naar de 70ste verjaardag van onze Luchtmacht in 2016. ‘Power en performance’ focust dan weer op onze actuele capaciteiten en techniek. Het is de eerste keer dat Defensie met deze formule op pad gaat. De première gaat door in de polyvalente zaal van het Provinciaal Technisch Instituut van Eeklo. De luchtmacht plaatst ook een echt B-Hunter vliegtuig centraal in de tentoonstelling.

Tijdens de eerste week is de tentoonstelling ook toegankelijk voor kinderen van de omliggende basisscholen. Dit kadert in de ‘Week van de Techniek’. De luchtmacht wil in de eerste plaats haar steentje bijdragen om jongeren te enthousiasmeren voor een technische opleiding: “We zijn er van overtuigd dat de jobs van morgen zich in grote mate in de technische sfeer zullen bevinden. Technische instituten, zoals het PTI van Eeklo, zijn kweekvijvers voor technisch talent. Op termijn willen we daar uiteraard een graantje van meepikken, want dit is het talent dat we nodig hebben om onze opdracht morgen verder te kunnen zetten”, klinkt het.

Tijdens het weekend is de tentoonstelling open voor het publiek. Op vrijdag 16 december is er een nocturne van 18 tot 22 uur. Op zondag 18 december openen de deuren van 10 tot 17 uur.  

Middelbare schoolstudenten zijn dagelijks welkom na de examens. “Maar het klapstuk bewaren we voor hen op 22 december. Samen met de rekruteringsdienst van Oost-Vlaanderen organiseert de Luchtmacht een rekruteringsdag. Al zeker 350 jongeren, uit 10 verschillende scholen nemen deel aan de “We Fly To Your Dream”-dag.” Dan zullen studenten van het Technisch Onderwijs zich kunnen informeren over een job in de luchtvaart. Op die dag tovert de Luchtmacht het voetbalveld van de school om tot een vliegveld. Twee operationele helikopters, de vermaarde Seaking en de hypermoderne Caiman NH90 komen dan naar Eeklo. Ook een Panther, één van de sterkste brandweerwagens van ons land, komt dan naar dit tijdelijke vliegveld.

De tentoonstelling in het PTI wordt op 22 december uitgebreid met echte vliegtuigmotoren, schietstoelen en ander aan de luchtvaart gerelateerd materieel terwijl enthousiaste technici er uit eigen ervaring vertellen over hun job in de luchtvaartsector. Defensie kiest er bewust voor om haar 10 knelpuntberoepen in de kijker te plaatsen. Piloten, luchtverkeersleiders, elektronica-specialisten, straalmotortechnici, brandweerman …

web luchtmacht

Lees meer Meetjeslands nieuws

Foto: Awbeir

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: