Polderfilm: filmbeelden van het Meetjesland van vroeger

Boerinneke foto Michel Coenecrop_edited-4webASSENEDE – Sinds jaar en dag verzamelt en archiveert de vzw Vliet onder bezielende leiding van Michel Coene, film- en fotomateriaal van zijn geliefde dorp Assenede. Liever dan het waardevolle materiaal te laten verstoffen in dozen en kisten, laat de vereniging het ruime publiek meegenieten van de schatten uit het beeldarchief. “Polderfilm” wordt een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met het niet zo verre verleden van de gemeente en haar inwoners aan de hand van beeldmateriaal van de verschillende fotografen en filmfanaten die Assenede sinds de jaren dertig rijk was en is.

‘Vintage filmfestival’
Vzw VLIET destilleerde uit Coenes beeldarchief al eerder thematische filmselecties en bracht DVD’s uit als heemkundige visuele bijdragen in samenwerking met de lokale heemkundige kring. Nu begeeft de vzw zich op het onontgonnen terrein van een ‘vintage filmfestival’, waarbij iedereen kan meegenieten van nooit vertoonde smalfilms over de eigen leefomgeving. De makers waakten erover om er een boeiend kijkstuk van te maken, waarbij reportages worden afgewisseld met speel- en animatiefilm. Assenede kent al van de jaren dertig een traditie van fotografen en amateurfilmers, maar ook echte creatievelingen zoals Achiel Van Poecke, Michel Proot en de pastoors Ignace Stockman en Valery Stuyver, die bezeten waren van de smalfilm.

De oudste filmbeelden voeren ons terug naar 1935 op een bedrijvige dinsdagmarkt in Assenede. Eind dertiger jaren zien wij een ‘melkerij’ verrijzen in de Triest. Verder zijn wij getuige van jachttaferelen met notabelen, gemeentewerken of palingvangst in de kreken. Maar ook andere gemeenten passeren voor de lens: Boekhoute tijdens de oorlogsjaren, Sint-Laureins, Philippine en Zelzate, met zijn lentecavalcade in 1953. Vier leuke speelfilmpjes brengen ons o.a. terug in de rockabillysfeer van de jaren vijftig. Een compilatie van drie cineasten over ‘Midzomerforum 1975′, het eerste Belgische kunstfestival in open lucht sluit het kijkstuk af.

Filmprogramma

Het filmprogramma wordt aangeboden in twee blokken, zowel namiddag- als avondvullend. VLIET kon bij dit alles op ruime steun rekenen van de lokale heemkundige kringen en de erfgoedcel Comeet.

Afspraak op vrijdag 2 december 2016 om 14u of 19u30 in het GC De Bijenkorf, Sportstraat Assenede. Inkom 5€ volwassenen – 2€ kinderen tot 12jaar.

Bekijk het programma: vzw VLIET

(copyright foto Michel Coene)

 Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: