Parkeervrije Markt niet zonder slag of stoot

EEKLO – Misschien had u het al opgemerkt, op de Eeklose Markt mag niet meer geparkeerd worden sinds 21 juli. Ondanks een negatief advies van de economische raad werd dit voorstel vanuit Groen, SMS en n-va toch goedgekeurd. Dat deze beslissing er kwam als een donderslag bij heldere hemel zal de politieke wereld in Eeklo ook geweten hebben: het betekende de zoveelste breuk voor de monstercoalitie.

Op onze redactie kwamen verschillende persberichten binnen over dit onderwerp. SMS liet weten dat zij blij waren dat het voorstel werd goedgekeurd. “Wij zijn al van bij het begin van de huidige legislatuur voorstander geweest van een parkeervrije Markt en de herinrichting ervan”, aldus Luc Vandevelde, fractieleider SMS. “De Markt moet haar rol van parkeerplaats ruilen voor deze van een echte ontmoetingsplaats die mensen samenbrengt.” Ook onafhankelijk gemeenteraadslid Michel De Sutter was voorstander. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een proef kan zijn met mooie gevolgen voor ons stadsbeeld in de toekomst. In heel veel andere steden zie je dat Marktpleinen floreren nadat auto’s er niet meer toegestaan zijn”, aldus De Sutter. “Daarvoor is ondersteuning natuurlijk nodig, initiatieven moeten mensen naar de ontmoetingsplaats lokken zodat lokale middenstand kan blijven bestaan, op die manier kunnen we van onze Eeklose Markt een aantrekkelijke, mooie plaats maken waar het goed is om te genieten van gezelligheid”.

De economische raad is daarentegen nog heel voorzichtig. “We zijn nog maar twee weken ver en het is te vroeg om in te schatten of onze lokale handelaars hier hopelijk geen financiële kater aan overhouden”, aldus Nicole De Munter, voorzitter economische raad. “Wij hebben van in het begin overleg gevraagd met het schepencollege maar op onze vraag wordt niet ingegaan. Daarnaast hebben wij ook van bij het begin gezegd dat de Markt niet parkeervrij mag gemaakt worden zonder parkeeralternatief. We zullen in de loop van volgende week evalueren”.

Dat er inmiddels toch enkele initiatieven op touw werden gezet, werd zeker gezien. Een middag was er de ludieke actie ‘Eeklo-beach’, maar ook de DJ-sessies en de springkastelen moesten het volk naar de Markt trekken. Mits wat meer bekendmaking waren dit zeker en vast verdienstelijke initiatieven. Wordt vervolgd…

#marktleeft, heb jij ook een idee?

Nog tot en met 31 augustus 2017 blijft de Markt parkeervrij en krijgt iedereen de kans om er iets te organiseren. Wie interesse heeft mag zich melden via marktleeft@eeklo.be. Het reglement is terug te vinden op www.eeklo.be/Marktleeft

(6/8/17)

 Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: