Paardenmarktkermis

paardenmarkt web

KAPRIJKE – Tijdens het tweede weekend van september wordt al voor de 15de keer de grootste wijkkermis van Kaprijke-Lembeke gehouden op een deel van het historische Plein. “We wilden bij onze opstart de onderlinge band van de wijkinwoners versterken, en een nieuwe vorm van jaarlijkse wijkontmoeting uitproberen. De eerste jaren werden alle wijkbewoners uitgenodigd op een royaal zondagsontbijt rond dat mooie standbeeld van een bronzen paardje”, vertelt Rudy Heynssens, een van de initiatiefnemers.

Een paardenmarktkermis werkt steeds rond paarden. Het wijkbestuur wilde steeds een deel van de ‘ontvangsten’ schenken aan een goed doel. Vele jaren steunde de paardenmarkt het project van het Kinderkankerfonds van de Universiteit van Gent. Van bij het begin werden eveneens gedurende een gans jaar leesboeken ingezameld, om ze dan tijdens het feestweekend te verkopen, voor het goede doel. Bij het vorige lustrum werden meer dan 100 polyesterpaardjes openbaar verkocht ten voordele van de hippotherapie van Don Bosco-De Waai. “Al deze paardjes werden versierd, geschilderd of opgetuigd door kunstenaars uit de gemeente of van ver over de provinciegrenzen. Er werd ook eens een demonstratie gegeven van Zeeuwse ringrijders. Op hun zware boerenpaarden bekampten een 15-tal jonge ruiters elkaar. De laatste jaren worden ook trekwedstrijden gehouden voor boerenpaarden. De kampioen van de dag is zoals dat vurig ros op het schilderij van Antoine Bral (ook te koop): een en al natuurgeweld, krachtig beheerst door de paardenmenner”, aldus Heynssens.

“Nu we met eigen ogen opnieuw hebben gezien dat de kinderen er gelukkig uitzagen en echt goede zorgen kregen, hebben we met plezier het door het paardenmarktfeesten verzamelde geld afgegeven” (organisatoren Paardenmarktkermis)

Goede doelen web paardenmarkt

Het hoofddoel van de kermis is elkaar beter leren kennen en buurtnetwerken te versterken, iedereen is welkom op deze gezellige jaarlijkse samenkomst op zaterdag 10 en zondag 11 september, waarvoor zo’n 50 vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Dit jaar gaat de opbrengst opnieuw naar organisatie OBC De Waai in Eeklo, die kinderen/jongeren begeleidt met een gedrags- of emotionele problematiek. Ook het project “Reach Shillong Ministries” in India ontvangt opnieuw een schenking. Met het verzamelde geld van de boekenverkoop werd er vorig jaar een buitenspeelplaats gemaakt in het tehuis voor straatkinderen die er opgevangen worden. Er werden ook computers mee aangekocht om de kinderen de basis van computergebruik aan te leren. “Nu we met eigen ogen opnieuw hebben gezien dat de kinderen er gelukkig uitzagen en echt goede zorgen kregen, hebben we met plezier het door het paardenmarktfeesten verzamelde geld afgegeven”, vertellen mede-organisatoren Luc Callebaut, Els Minnaert, Juliana en Simon Callebaut. “We willen van harte een Indische dank richten aan alle medewerkers, aanwezigen, kopers en schenkers van de boeken!”

Verkoop bij opbod

Op zaterdag 10 september 2016 worden 21 kunstwerken te koop aangeboden bij opbod. De veilingmeester roept beurtelings de kunstwerken op en zal — als de prijs hem voldoende blijkt — definitief in koop toewijzen. De kunstwerken staan bijna allemaal te kijk in de showruimte van garage Bart Vereecke te Kaprijke, Plein 2. Of bekijk de kunstwerken online.

Alle artiesten hebben hun kunstwerken kosteloos afgestaan aan het organiserend comité. De opbrengst van deze verkoop werd al volledig bestemd voor het goede doel. Het gaat om een project dat hulp biedt aan straatkinderen in het noord-oosten van India en Don Bosco-De Waai die jongeren begeleidt.

“Alle vrijwilligers van de paardenmarktkermis wensen uitdrukkelijk de opbrengsten van hun inspanningen te kunnen delen met andere mensen die best een steuntje kunnen gebruiken. Dat is dan onze manier van solidair te zijn met anderen”, klinkt het bij de organisatoren.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Affiche 2016 boven web

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: