OCMW haalt 80-plussers uit isolement

postbode

 

EVERGEM – De postbodes in de gemeente hebben de afgelopen weken in opdracht van het OCMW sociaal isolement en risicovolle situaties opgespoord bij 80-plussers. De methodiek sloeg aan bij de ouderen. De resultaten geven een duidelijk beeld van de noden van de ouderen en het OCMW speelt daar dan gericht op in.

Evergem telt ongeveer 2.200 80-plussers. Een deel van hen verblijft in een woonzorgcentrum of een assistentiewoning maar het OCMW had het vermoeden dat er bij de 80-plussers die wel nog zelfstandig wonen ook mensen zijn die wat vereenzamen of die hulp kunnen gebruiken. Het project richtte zich op senioren die buiten de dorpskernen wonen en zich niet kunnen verplaatsen, noch zich informeren. Voor het OCMW zelf is het operationeel, logistiek en financieel onmogelijk om iedereen via intensief maatschappelijk werk te bezoeken.

De postbodes zijn bekend en stralen vertrouwen uit. Zij gingen bij de senioren langs en nemen er een korte enquête af die diende als een eerste preventieve screening. Als uit hun verslag blijkt dat de senior hulp of informatie nodig heeft, gaat er een maatschappelijk assistent langs. De postbodes kregen hiervoor een speciale opleiding door bpost maar het is niet de bedoeling dat zij de taak van een maatschappelijk assistent overnemen. De postbodes hebben tijdens de gesprekken met de senioren ook gelet op een aantal signalen die zouden kunnen wijzen op de nood aan (meer) ondersteuning.

Een 90-tal senioren gaf al nood te hebben aan een gesprek met een maatschappelijk werker. In sommige situaties worden de thuiszorg of andere sociale diensten erbij betrokken. Er is ook een grote vraag naar meer informatie en ondersteuning vanuit de gezinszorg.

Het OCMW zal de komende maanden en jaren meer aandacht besteden aan gerichte en duidelijke communicatie naar senioren. Het gaat in 2017 het bpostproject verder zetten in andere straten en wijken in de rand van Evergem. Opnieuw zullen er 600 80-plussers bezoek krijgen van de postbode.

Lees meer Meetjeslands nieuws.

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: