‘Nooit meer’ – Herinnering aan gruweldaden

julien van driessche web

EEKLO – Afgelopen weekend werd het boek ‘Mijn naam werd een nummer’, van de hand van Julien Van Den Driessche voorgesteld. Op 92-jarige leeftijd schreef hij het boek, als herinnering die niet mag verloren gaan, aan zijn politieke gevangenschap in een van de nazi-concentratiekampen Flossenburg, in Duitsland. “Als het een aantal mensen raakt en een potentiële extremist tot bezinning kan brengen, zijn mijn gruwelijke ervaringen niet helemaal zinloos geweest”, schrijft hij in zijn boek. De voorstelling in de Yeti in Eeklo verliep zeer emotioneel, de gruwelijkheden die Van Den Driessche moest ondergaan, het zien sterven van vrienden, staan in zijn geheugen gegrift en brengen sterke emoties teweeg wanneer hij hierover vertelt.

“Mijn vader is eerder toevallig het boek beginnen schrijven. Jaarlijks gaan we met onze familie en met andere overlevenden op bedevaart naar het concentratiekamp. Daar vroeg iemand ons of we deze gruwelijkheden opschreven”, vertelt zijn dochter Ann Van Den Driessche. “Zo leerden we Mario Lampaert kennen, die samen met Freddy Pille en Mark Verbiest zijn schouders zette onder de verwezenlijking van dit boek”. Op de boekvoorstelling was ook Bernard Theunis aanwezig, voorzitter van de vriendenkring van Esterwegen, een ander concentratiekamp. “Na de tweede wereldoorlog, toen de gruwelijkheden aan het licht kwamen, werd in alle talen gezegd ‘nooit meer’. Maar jammer genoeg slagen we daar blijkbaar niet in”, speechte Bernard Theunis. “Sinds wereldoorlog II, bleef er steeds ergens ter wereld een oorlogsconflict uitgevochten worden”.

De menselijke geschiedenis wordt inderdaad gekenmerkt door oorlog en gruweldaden. Er blijkt iets in het concept ‘macht’ te zitten dat mensen ertoe aanzet om egocentrischer te handelen dan wanneer zij minder macht zouden hebben. ‘Wie doorstoot naar de top is onderweg waarschijnlijk een heel ander mens geworden’, zo schrijft Theodor Schaarschmidt in zijn artikel over macht, en hoe macht van ons een slechter mens maakt. Macht komt voor in vele situaties: zowel in het bedrijfsleven, als op politiek vlak en hier zowel nationaal als regionaal en lokaal. De democratie wordt in het artikel evenwel aangewezen als een politieke vorm die machtsmisbruik enigszins kan tegengaan, omdat machtshebbenden hier slechts voor een bepaalde tijd in de machtspositie zitten. Een pleidooi voor de democratie dus.

Het boek ‘Nooit meer’ is te koop in het Eeklose stadskantoor, op zaterdag-, maandag- en woensdagnamiddag.

Foto: Julien Van Den Driessche (92) schreef een boek over de gruwelijke ervaringen die hij en vele anderen, ondergingen in het Duitse concentratiekamp in Flossenburg. Naast hem zijn dochter Ann Van Den Driessche. (Foto Awbeir)

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: