Natuurpunt stelt Meetjeslandkalender voor

11 blauwe reiger_DSC5201 kl

“Is dit in het Meetjesland gefotografeerd?” Dat is één van de meest gestelde vragen bij de natuur- en landschapsfoto’s van Ludo Goossens in de Meetjeslandkalender. Ook bij het doorbladeren val je van de ene verbazing in de andere. Je ziet de natuur van onze streek op een verrassende manier: een schitterend landschap van bloeiende paarse heide, een hermelijn die je geïnteresseerd aanstaart, een romantisch plaatje van een kronkelende beek. Je hoeft niet ver te reizen om te genieten van de natuur. De kalender is dan ook een ode aan de schoonheid van het Meetjesland.

Voor elke maand werd een passende foto gezocht die meteen ook bij het seizoen van die maand hoort. In totaal kan je genieten van veertien foto’s, uit elke gemeente van het Meetjesland. Achteraan in de kalender staat duiding bij elke foto. Handig is dat er op elke dag ruimte is voor notities. Als geheugensteuntje werden alle vakanties en feestdagen, alsook de maanstanden opgenomen. De kalender is voor 10 euro te koop en de opbrengst besteedt Natuurpunt aan de aankoop en het openstellen van Meetjeslandse natuurgebieden. Het motto van Natuurpunt is immers ‘Natuur voor iedereen’.

Er werd een beperkte oplage van de kalender gedrukt. Wie een exemplaar wil, haast zich dus best naar één van de verkooppunten. Een overzicht vind je hier .

Wie is Ludo Goossens?

Ludo lag als kind urenlang muisstil in het natte gras van de Meetjeslandse polders te turen naar vogels. “Niet ver van mijn dorp Sint-Margriete was er een klein bos waar vooral de jeugdbeweging allerlei bosspelen organiseerde. De garage van mijn ouders was regelmatig omgetoverd tot een kleine schrijnwerkerij waar ik vele nestkasten maakte om ze dan onder andere in het bos op te hangen. Hier zag ik voor het eerst de wielewaal, de gekraagde roodstaart , ransuil en vele andere vogels. Hier maakte ik ook mijn eerste foto’s met een compactcamera van enkele meesjes en een wezel”, vertelt Ludo.Op zijn zestiende kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera. Zijn eerste contact met de BVNF (Bond Verantwoorde Natuurfotografie) was voor hem een openbaring.

Intussen is Ludo bijna 30 jaar actief als natuurfotograaf. De voorbije jaren won hij verscheidene nationale en internationale prijzen. Hij maakte bekendheid als één van de buitenfilmmakers van het legendarische tv-programma Man Bijt Hond. Daarnaast tekende hij voor de fotografie van diverse publicaties over natuur en cultuurhistorie, zoals Doel en omgeving voor Uitgeverij Lannoo en het pas verschenen Grenzeloos Sint-Laureins over zijn thuisbasis.

De liefde voor de natuur en de prachtige natuurgebieden van het Meetjesland straalt uit al zijn foto’s. Zijn beelden laten dan ook niemand onbewogen. Op zijn website kan je zijn beeldbank bekijken. “Natuurpunt Meetjesland en ikzelf hopen met de Meetjeslandkalender de natuur van het Meetjesland wat meer in de picture te plaatsen. Ook hopen we dat de Meetjeslander geprikkeld zal worden om erop uit te trekken in zijn eigen streek en misschien wordt hij wel verrast door de natuur in zijn omgeving. Soms gaat het over grote gebieden als bijvoorbeeld het Drongengoed, wat het grootste bos is van Oost-Vlaanderen, of soms gaat het over kleine relicten zoals de Kale te Evergem”, aldus nog Ludo.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: