Michel De Sutter vervoegt SMS

Michel DS web

EEKLO – Woensdag jongstleden werd op een persconferentie bekend gemaakt dat gemeenteraadslid Michel De Sutter zal aansluiten bij SMS. De Sutter zetelde een jaar lang onafhankelijk, na de breuk met N-VA. De gemeentelijke partij Stad Met Stijl verwelkomt Michel De Sutter met open armen.

SMS-voorzitter Marc Windey: “SMS groeit met de dag. De lijst van kandidaten is bijna afgewerkt. Tot onze rangen behoort nu ook Michel De Sutter, Eeklonaar in hart en nieren, telg van een uitgeversgeneratie die terugging tot 1848. Hij was gedurende 28 jaar de uitgever van ‘De Eeclonaar’, het oudste weekblad van België. Velen zetten hun eerste creatieve schrijver- of tekenstappen in De Eeclonaar. Ook als drukker en uitgever van streekboeken en wielerboeken van alle grote Vlaamse renners maakte hij naam. Eeklo riep hem uit tot laureaat ‘persoonlijkheid van het jaar’ in het kader van de Trofee Hedendaags Eekloos Ondernemen (THEO). Hij was tevens een bewogen voorzitter van Unizo Eeklo en later gewestvoorzitter van het Meetjesland. Als voorzitter van het Ringplatform ijvert hij nu al jaren voor de aanleg van de Ring rond Eeklo. Nu nog staat hij aan het hoofd van de Wielerclub Sportvrienden die Eeklo Jaarmarkt kleurt en ons voorziet van een jaarlijkse cyclo-cross met alle vedetten. Zijn aandacht gaat bovendien ook naar het Meetjesland: hij was gedurende jaren lid van het Meetjeslandse Streekplatform. Zijn rijzige figuur, ondertussen met grijze baard, fietst dagelijks met ferme tred door het hart van Eeklo, met luisterend oor, steeds open voor een gesprek.

In 2012 nam hij een eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en haalde, toen nog als frontman van de NVA, 745 voorkeurstemmen. Hij zal bij SMS goede vrienden van vroeger terugvinden op dezelfde lijst. We sluiten hem graag in onze rangen, samen met andere sterke mensen, als prominente Eeklonaar die perfect past bij de enige echte Eeklose politieke beweging: Stad Met Stijl”, verduidelijkte Windey in naam van het SMS-bestuur.

Geen partij maar een beweging

Zes jaar geleden stapte De Sutter in de Eeklose politiek. “Ik vond dat er verandering moest komen. Ik werd toen gevraagd om N-VA in Eeklo op te richten en ben daarop ingegaan. Vanuit het niets haalden we zes zetels. De huidige coalitie wilde echter geen verandering in Eeklo en we belandden in de oppositie.” Intussen zetelt De Sutter onafhankelijk en heeft naar eigen zeggen lang nagedacht over de ideale formule. “Alles is in beweging, meer dan ooit. Door de globalisering en digitalisering worden vele heilige huisjes onderuitgehaald. Er zijn nog slechts twee constanten. Dat is ten eerste de verandering en ten tweede… de versnelling van die verandering. Het antwoord hierop is de beweging. Ook de wetgever, de overheid moet soepelheid aan de dag leggen. Met open oog en oor voor wat er beweegt.” Volgens De Sutter moeten alle oplossingen er komen door overleg, boven en over de partijgrenzen heen. “We leven echter nog steeds in een particratie in plaats van een democratie. Met alle gevolgen van dien. Elke partij draagt een deel van de waarheid of het gelijk in zich maar door hun harnas, hun stempel, hun dogma’s, durven, willen of kunnen ze niet toegeven aan een anders gelijk. Er wordt teveel gedacht in termen van scoren. Ook hierop is het antwoord de beweging. Overleg, naar elkaar luisteren, en de beste beslissing nemen in alle openheid. Deze werkwijze is quasi uniek te vinden in de partij die geen partij is, namelijk SMS. SMS is een beweging die detecteert, luistert, tot een consensus probeert te komen om zo de beste beslissing voor iedereen te kiezen. In een beweging zitten mensen van alle gezindten. Op basis van gelijkheid en overleg toetsen ze verschillende meningen aan elkaar, tot de beste oplossing op een democratische manier gevonden wordt. Als democraat vind ik SMS de beste keuze en wil ik mijn steentje tot ‘Sterk Met Samenwerking’ bijdragen om met deze beweging samen te werken aan het welzijn van Eeklo en zijn inwoners”, besluit De Sutter.

In een filmpje licht Michel De Sutter zijn keuze toe.

 

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: