Je tweede brein

darmen

Jarenlang gold, dat de hersenen het brein vormen van het hele lichaam, en dat deze grijze massa alles aanstuurde. Gevorderd onderzoek naar de relatie tussen brein en darmen, toont echter aan dat de darmen minstens evenveel informatie naar de hersenen toesturen. Stemming, emotie, trek, eetlust, verzadiging en zelfs leer- en geheugencapaciteiten, psychische en neurologische stoornissen blijken samen te hangen met de darmflora, oftewel de inhoud en bewoners van onze darmen. Goed nieuws dus, want door een gezonde darmflora te creëren, kunnen we ons brein helen en beschermen.

Krzysztof Czaja, professor neuroanatomie, zegt: “Het brein verandert door het eten van ongebalanceerde voeding. Dit wekt ontsteking op in de hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor eetgedrag”. Czaja en zijn collega’s zagen dat de darmbacteriën van ratten veranderden, toen zij vetrijk eten kregen. Sommige microben floreerden goed en namen de overhand, terwijl andere stierven. De vetrijke voeding bevorderde ontsteking en schade aan de zenuwcellen die signalen uitzenden naar de hersenen. Van vet- en suikerrijke voeding is de ontstekingsfactor bekend, en ook dat dit leidt tot een breed scala aan ziekten. De onderzoekers benadrukken dat ons lichaam eigenlijk gewend is aan onbewerkte natuurlijke voeding.

Lichaamssystemen

Het microbioom van de darmen neemt deel aan een breed spectrum van lichaamssystemen zoals immuniteit, ontgifting, ontsteking, productie van neurotransmitters en vitaminen, opname van voedingsstoffen. Het bepaalt zelfs wanneer we ons verzadigd of hongerig voelen en hoe we koolhydraten en vet gebruiken. Al die processen bepalen of we chronische gezondheidsproblemen hebben, zoals allergieën, astma, ADHD, kanker, diabetes type 2 of dementie.

Stemming en gedachten

Minder bekend is dat het microbioom je stemming en libido bepaalt en zelfs de manier waarop je de wereld om je heen waarneemt en de helderheid van je gedachten. Een dysfunctioneel microbioom kan de oorzaak van je hoofdpijn zijn, maar ook van angst, concentratieproblemen of een depressieve gedachten. Want gezonde darmbacteriën betekenen een gezond brein en gedrag, probiotica hebben een angstremmend effect en darmbacteriën kunnen het brein veranderen.

Neurotransmitters

De hersenzenuw ‘nervus vagus’ is het hoofdkanaal tussen miljoenen zenuwcellen in het zenuwsysteem van onze darmen en ons centrale zenuwstelsel. Er zijn zo onnoemelijk veel neuronen in de darmen dat veel wetenschappers ze tegenwoordig ‘het tweede brein’ noemen. Dat tweede brein reguleert niet alleen de spierfunctie, immuuncellen en hormonen, maar fabriceert zo’n 80-90% serotonine, dat is meer dan de hersenen dit doen. Veel neurologen en psychiaters realiseren zich nu dat dit een van de redenen is, waarom antidepressiva niet altijd effectief zijn.

Ook andere chemicaliën, cruciaal voor het zenuwstelsel, worden door darmbacteriën geproduceerd. Zoals het aminozuur GABA, dat de zenuwactiviteit kalmeert en hersengolven normaliseert na stress. Ook neurotransmitter glutamaat, betrokken bij cognitie, leren en geheugen. In gezonde hersenen is het rijkelijk aanwezig. Bepaalde neurologische stoornissen –zoals angst, gedragsproblemen, depressie en Alzheimer- worden toegeschreven aan een gebrek aan GABA en glutamaat.

Het is nooit te laat

“In mijn werk als neuroloog heb ik ontdekt dat geen enkel ander lichaamssysteem gevoeliger is voor veranderingen in de darmbacteriën dan het centrale zenuwstelsel. En beter nog, en dit is goed nieuws: ik heb drastische omkeringen gezien in brein gerelateerde aandoeningen, door simpele veranderingen in voeding en soms met wat agressievere technieken om een gezonde darmflora te realiseren.” zegt neuroloog dr. Perlmutter, in zijn boek ‘Brain Maker’. Iswe

Meer lezen? 

Meer gezondheidsnieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: