EK Wielrennen voor Doven in het Meetjesland

DSCN5581web

 

EEKLO / SINT-LAUREINS – Op initiatief Jan Van den Braembussche worden de Europese kampioenschappen Wielrennen voor Doven in Brugge en het Meetjesland georganiseerd. Deze gaan door van 15 tot 20 augustus 2016. Het EK start in Brugge waar de pistewedstrijden op de velodroom Patrick Sercu plaatsvinden. Daarna verhuist het hele circus (een 60-tal renners met hun verzorgers en begeleiders, in totaal een 100 tal) naar de Bloso aan de Boerekreek. Op donderdag 18 augustus wordt een tijdrit van 30 kilometer gereden die start in de Eeklose Boelare naar Sint-Jan-in-Eremo gaat en terugkeert naar de Boelare. Op zaterdag wordt dan nog een rit in lijn gereden in Sint-Laureins waarna de slotceremonie doorgaat op de Eeklose Markt.

“Ik had nooit gedacht dat ik nog zou meewerken aan een Europees Kampioenschap”, vertelt Michel De Sutter, voorzitter van mede-organiserende Wielerclub De Sportvrienden. “Toen Jan ons vroeg of wij als club wilden meewerken aan de organisatie konden we eigenlijk geen ‘neen’ zeggen. Jan is trouwens al jarenlang trouwe sponsor van onze eigen cyclocross in Eeklo, en zeg nu zelf, het is een prachtige kans”. Met deelnemers uit maar liefst 15 landen is dit EK een internationaal succes. Dit is mede dankzij de reputatie die België heeft als wielerland. “De rit in lijn zal een typisch Vlaams parcours worden met een authentieke kasseistrook en een open landschap wat veel wind betekent”, vertelt Jan Van den Braembussche, voorzitter van het organisatiecomité. “Waarom er nu een speciaal EK georganiseerd wordt voor doven, en waarom zij niet aansluiten bijvoorbeeld bij de Paralympics? Doven hebben geen fysieke handicap, het communicatieprobleem zou blijven als we zouden aansluiten bij de Paralympics, want zij zijn horend”. In de Dovenkoers worden veel visuele signalen gegeven zoals vlaggen. “Het topsportniveau van de dovengemeenschap ligt zeer hoog. De Dovensport kent dan ook een zeer rijke geschiedenis, in 1922 werd bijvoorbeeld de Belgische Federatie opgericht. Het vorige EK voor Doven ging door in Rusland, maar toen waren er renners uit slechts zeven landen. Wij verdubbelen dit dus”, besluit Jan.

Interesse om seingever te zijn? Contacteer coördinator@deafsport.be

Meer nieuws en informatie kan je vinden en volgen via www.demeetjeslander.be en we houden u ook verder op de hoogte.

Foto: Het organisatiecomité met Marc Van Hamme, Jan Van den Braembussche, Marina Demunter, Mariya Luk’Yanova, Jarno Stappers, Jan Spittael, Michel De Sutter, Lieven Kind, Joris Van Landuyt stelt het EK Deaf Cycling voor dat in augustus naar Eeklo en Sint-Laureins komt

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: