De speelplaats van morgen

 

boomparcours web

EEKLO/MEETJESLAND – Sinds een aantal jaar verrijzen hier en daar in Vlaanderen natuurlijke speel- en leerplaatsen, met flinke onverharde plekken met daarop natuurlijke speelelementen zoals speelbomen, jungleparcours, water, wilgenhutten en –tunnels, bloemenweide, buitenkeukentjes en nog meer van dat leuks. Boomschors of andere natuurlijke materialen zorgen voor meer veiligheid, ieder kind vindt er zijn of haar favoriete plekje.

Die natuurlijke speel- en leerruimten komen er niet zomaar, wetenschappers zeggen al jaren dat kinderen opnieuw meer moeten bewegen en in contact komen met natuur. Experts terzake breken een lans voor meer groen en meer plaats voor creatief en sociaal spel. Want dat is goed voor kinderen, zowel voor hun motorische, mentale als sociale ontwikkeling, en bovendien broodnodig in ons steeds meer volgebouwde landje.

Daarom organiseerde Regionaal Landschap Meetjesland samen met de provincie Oost-Vlaanderen dinsdag een inspiratiedag op basisschool De Wegel te Eeklo. 50 Meetjeslandse scholen, gemeenten, kindercrèches en (jeugd)verenigingen leerden er hoe je de aanleg van een natuurlijke speel- en leerruimte praktisch aanpakt. Er werd ook een kijkje genomen op de speelplaats van de Wegel in Eeklo, die de laatste paar jaar met sprongen tegelijk verandert in een kindgericht speel- en leerparadijs.

Foto: Verschillende papa’s staken de handen uit de mouwen om de natuurlijke speelplaats vorm te geven op basisschool De Wegel.

lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: