650 leerlingen denken klimaatactieplan uit tijdens Klimaatcafé XL

klimaatcafé Eeklo 036_3000web

EEKLO – Vorige donderdag verzamelden 650 laatstejaars scholieren uit de drie secundaire scholen van Eeklo in de sporthal. Een namiddag lang brainstormden ze met leeftijdsgenoten over dromen, acties en ideeën om van Eeklo een klimaatgezonde stad te maken in 2030.

Na een inspirerende inleiding en een droomoefening, konden de leerlingen in groepjes van 8 nadenken en discussiëren over de stad van de toekomst. Elke groep plaatste hun beste idee op de facebookpagina van ‘Klimaatgezond Eeklo’. Het groepje met het beste of gekste idee wordt beloond met een bezoek aan de gondel van een windturbine.

Klimaatgezond Eeklo in 2030

In november 2016 ondertekende Eeklo het Europese Burgemeestersconvenant en engageerde zich zo bij Europa om tegen 2030 minstens 40 % minder CO² uit te stoten op het eigen grondgebied. Het stadsbestuur besliste om de hulp in te roepen van zoveel mogelijk burgers, groepen en organisaties in de stad. Bob D’Haeseleer, schepen voor jeugd en duurzaamheid: “De gezinnen, het transport, de economie en handel, onze diensten… iedereen is verantwoordelijk voor een stuk van de uitstoot in Eeklo. Door inwoners en organisaties zelf mee aan acties te laten schrijven, maken we een voller en beter klimaatactieplan én realiseren we meteen het draagvlak en enthousiasme voor de uitvoering ervan.”

Eind 2016 werd de klimaatcampagne op gang getrokken met een reeks lezingen en filmvoorstellingen over het thema. Tijdens 3 klimaatcafés in februari en maart formuleerden burgers en vertegenwoordigers van lokale organisaties meer dan 100 creatieve ideeën om van Eeklo een klimaatgezonde stad te maken in 2030. Heel wat ideeën werden door het studiebureau Zero Emission Solutions nagerekend naar hun CO² -impact en maken kans om in het klimaatplan van de stad opgenomen te worden.

Ondertussen zit al drie kwart van de Oost-Vlaamse gemeenten op de boot van het Burgemeestersconvenant. De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt bij de opmaak en uitvoering van klimaatplannen. Het klimaatcafé voor de jeugd vormt het voorlopige sluitstuk van deze participatiecampagne. Benieuwd naar het resultaat? Je vindt alle ideeën van dit Klimaatcafé XL op www.facebook.com/KlimaatgezondEeklo

klimaatcafé eeklo 2 013_3000 web

 

klimaatcafé Eeklo 036_3000 web

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: