Start afscheidstournee Seaking op Ursel Avia

foto Red Devils 2web

URSEL – Vliegclub Ursel mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen en dat viert het tweede grootste luchtvaartevenement van Vlaanderen komend weekend met een bijzondere editie. Speciale aandacht zal uitgaan naar de Seaking van het 40ste Smaldeel uit Koksijde. Dit vliegend icoon is de ster van deze editie, alhoewel zeker niet het enige hoogtepunt…

We proberen telkens ons opzet van familie-evenement te behouden en het ganse gezin dicht bij de magie van het vliegen te brengen. Een bezoeker moet luchtvaart kunnen ademen en beleven, dan pas is onze doel bereikt”, zo vertelt coördinator Kurt Plyson. Naast de Seaking zullen er zo’n 70 vliegtuigen neerstrijken op de Urselse tarmac. “Het is telkens een uitdaging om een zo divers mogelijke lijst deelnemers te strikken, omdat we tegelijkertijd ook elk jaar vernieuwend willen zijn.  De organisatie van een dergelijk evenement vergt enorm veel voorbereiding. We starten telkens al de week na de vorige editie.” aldus Plyson.

Het publiek kan genieten van vliegtuigen in de statische tentoonstelling en van demonstraties in de lucht. Maar verder is er ook een expositie rond het hoofdthema van Ursel Avia 2018: ‘Aviation in Movies’. Diverse film- en documentairemakers lieten de voorbije jaren het vliegtuig zelf schitteren naast de acteurs die als piloten de rol van hun leven konden spelen. Eind jaren ‘80 werd iedereen omvergeblazen door de wervelende dogfights in het door Tony Scott geregisseerde Top Gun. Het ontstaan van supersonisch vliegen en de beginjaren van de ruimtevaart werden virtuoos in scène gezet door Philip Kaufman in The Right Stuff. Beklijvende oorlogsfilms tonen prominent de rol van luchtvaart op beslissende momenten. “The Battle of Britain, The Red Baron, Apocalyps Now, enz… behoren tot ons collectief geheugen. Ook dichter bij huis werd met “Windkracht 10” een serie en film gemaakt rond de levensreddende en intussen legendarische Seaking SAR-helikopter van de luchtmachtbasis Koksijde, de ster dus van Ursel Avia 2018! Recent werden documentaires over de F-16 van de Belgian Air Force en de MUG-heli enorm door de kijker gesmaakt. In Loods 1, maar ook buiten in de statische show, willen we de bezoeker via een unieke expo AVIAction de sfeer van “aviation in movies” laten proeven”, zegt Plyson.

Afscheid van de Seaking

Qua deelnemerslijst is er een internationale militaire invulling. “De Britse luchtmacht (RAF) zal present zijn, alsook de Franse en Nederlandse luchtmacht naast een opvallende participatie van onze eigen luchtmacht. De Belgische Luchtcomponent zoals dit nu heet, treedt aan met een grote Airbus A321 die binnenin te bezoeken is, verder zal er een grote drone te zien zijn en kan je zelfs plaatsnemen in een echte F-16. Om onze voetballers in Rusland te steunen komt het Red Devils demonstratieteam twee dagen het beste van zichzelf geven in een sierlijke voorstelling, alsook het demo team A-109. Maar veel aandacht dus voor de Seaking, de reddende engel van het 40ste Smaldeel gaat haar laatste jaar in functie in. Begin 2019 wordt de fakkel definitief doorgegeven aan de opvolger NH-90 Caiman. De luchtmacht wil dit afscheid niet onopgemerkt voorbij laten gaan en laat de Seaking en haar bemanning een eervolle afscheidstournee vliegen onder de naam ‘Farewell Tour’. En die tournee start dus op Ursel Avia”, vertelt voorzitter en Ursel Avia director Jo Van de Woestijne. foto organisatieweb

Christian Moullec  vliegt met de vogels

Een bijzondere deelnemer is Christian Moullec. “Er zijn zo van die momenten in het leven waarbij je mond wijd open valt… Tijdens Ursel Avia gaan we hopelijk één van die momenten meemaken. Een mens leerde vliegen door vogels te observeren, door hun techniek en aerodynamica over te nemen. Het pure gevoel van het vliegen zullen we misschien nooit bereiken zoals vogels ze beleven maar we kunnen wel vleugel in vleugel leven, althans, dit is wat Christian Moullec ons zal tonen en doen beleven. Christian, Fransman, meteoroloog, gepassioneerd door natuurbehoud en vogelbescherming tracht sinds 1995 wilde vogels te trainen om veilige routes te volgen tijdens hun trek naar het zuiden en de terugreis in de lente. Hij leert vogels samen met hem vliegen, hij in zijn ULM, zijn gevleugelde machtige vrienden puur natuur”, gaat Van de Woestijne verder. Mens en dier samen in de lucht, een uniek schouwspel op de tonen van klassieke muziek. Een mens zou voor minder wegdromen in de magie van het vliegen. “We kijken allen uit naar dit buitengewoon moment en verwelkomen Christian Moullec op ons vliegveld in harmonie met het Landschapspark Drongengoed. Christian zal zowel op zaterdag als op zondag een voorstelling geven.”

De lijst ‘Aviation in Movies’ deelnemers wordt nog aangevuld met WOII-iconen Spitfire en Mustang, Vietnam-veteranen Skyraider en de wereldberoemde Huey-helicopter. We vergeten zeker ook niet het homebased formatieteam The Victors. Tal van andere vliegtuigen, helikopters, randanimatie en een bijzondere sfeer zal terug duizenden bezoekers een schitterende luchtvaartdag bezorgen.

De deuren gaan op 30 juni en 1 juli telkens open van 10 uur tot 18u. Een ticket kost aan de kassa 10 euro, kinderen tot 12jaar gratis. Meevliegen kan ook! Meer info kan je vinden op de Facebook pagina van Ursel Avia en op de website www.urselavia.be .

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: