Moeder en dochter beklimmen Kilimanjaro

kilimanjaro2017-01-26-PHOTO-00000048web

SLEIDINGE – Apotheker Hilde Dierick beklom vorige maand samen met dochter Geraldine de 5895 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania. De echtgenote van Paul Lambert en dochter van bierbrouwer Jozef Dierick, schrikt niet terug voor een of andere sportieve uitdaging. “We hebben ons grondig voorbereid met een hoogtetraining. Gedurende een kleine vier weken sliepen we in een hoogtetent die over ons bed werd geplaatst. Zo’n tent kan op verschillende hoogtes worden ingesteld, naarmate je hoger gaat, is er steeds minder zuurstof  aanwezig. Het lichaam reageert door extra rode bloedcellen aan te maken om zoveel mogelijk zuurstof in het lichaam te kunnen binden. Daarnaast oefenden we een uur per dag met een masker om lucht van 6000 meter in te ademen. Deze training was belangrijk aangezien heel wat klimmers last krijgen van hoogteziekte tijdens de tocht. Dankzij onze grondige voorbereiding hebben we dit kunnen voorkomen.”, vertelt dochter Geraldine. “Op fysiek vlak hebben we ons ook voorbereid door dagelijks te gaan lopen. Dit was aan een lage tot matige intensiteit en slechts een half uurtje per dag. We wilden ons zeker niet te moe maken maar wel een goede conditie opbouwen.”, gaat Geraldine verder.

 “We droegen vier broeken en een negental lagen bovenaan. De temperatuur op de top was -15 tot -20°C.” (Geraldine Lambert)

 “De eerste dagen van de beklimming bleek het tempo erg traag maar we merkten al snel dat het noodzakelijk was om zo traag te wandelen want de hoogte heeft een enorme invloed op het lichaam. Het was belangrijk om veel te slapen en te rusten zodat we volledig klaar waren voor de laatste dag. De laatste nacht stonden we om 23h op voor het ‘ontbijt’. Om 24h zijn we dan vertrokken voor de wandeling naar de top. Het was bijzonder koud en er stond een ijzige wind. Het was wel even op de tanden bijten maar we hebben doorgezet. We droegen maar liefst vier broeken en een negental lagen bovenaan. De temperatuur op de top was -15 tot -20°C. We bereikten de top na 6h30.

Vervolgens moesten we nog drie uren afdalen tot het basiskamp waar we een uurtje mochten slapen. Daarna daalden we opnieuw 2,5 uur verder af zodat we opnieuw voldoende zuurstof hadden ter recuperatie van het lichaam. Op de top was er slechts 50% zuurstof dus het was echt wel noodzakelijk om in een lager gelegen kamp te slapen.

We vonden het fantastisch om in de wilde natuur te slapen en zonder comfort deze dagen door te brengen. We kregen dagelijks een heel klein beetje water om ons te wassen maar dit was maar voldoende voor de voeten of het gezicht. Na zeven dagen keken we dan ook uit naar een douche. Het eten op de berg was verrassend lekker. Door de hoogte hadden we een grote eetlust en we genoten van de maaltijden die men voor ons maakte. Het is ongelofelijk wat men op tafel kon toveren met de middelen die er maar waren. We hebben genoten van elke dag en elk moment. Elke dag was de natuur anders en dit zorgde voor een leuke afwisseling. Het was een unieke ervaring om met ons twee te doen.”, besluiten moeder en dochter over hun avontuur.

Lees meer Meetjeslands nieuws 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: