30 jaar ballonvaren, een speciale verjaardag voor Blondia

foto 1 koen en ingeweb

Het worden drie speciale jaren voor Koen Blondia. Hij viert immers drie dertigste verjaardagen na elkaar in zijn ballonvaartcarrière. Het is immers dertig jaar geleden dat de Meetjeslandse ballonvaarder voor het eerst meevloog in een heteluchtballon. Eerst jaren voor Colora, nadien voor Bavik, en nu struint hij met de opvallende gele luchtballon het luchtruim af. Volgend jaar zal het exact dertig jaar geleden zijn dat hij piloot werd. En in 2019 viert Blondia de dertigste verjaardag van het feit dat hij voor het eerst met publiciteit op zijn ballon opsteeg.

 

 

 

Hoe het allemaal begon…

 

“Ik ben afkomstig van Zomergem en elk jaar keek ik uit naar de airshows van de vliegtuigclub in Ursel”, vertelt Koen Blondia. “Als kind had ik al een fascinatie voor vliegen. Na de vliegtuigshows stegen er ook ballons op, ik probeerde ze dan altijd te volgen. Op die manier kwam ik ook in contact met het ballonvaren. Zo is mijn fascinatie eigenlijk ook uitgegroeid tot een passie. Inmiddels heb ik meer dan 2500 vluchten gedaan en ze waren allemaal speciaal. Elke nieuwe vlucht is een avontuur, want je weet wel waar je gaat opstijgen maar je weet nooit op voorhand waar je zal landen, je laat je meevoeren met de wind.”

 

web

Wat betekent ballonvaren voor jou?

 

Koen: “Ballonvaren is voor mij pure vrijheid. Men zegt soms ook wel eens, zorgen die je aan de grond hebt, die bestaan niet in de lucht. Die laat je achter op de grond. Je hebt ook gewoon geen tijd om eraan te denken want er is zoveel moois om te zien, om van te genieten. In de verte naar de eindeloze horizon kijken is enorm rustgevend. Als ik met passagiers vlieg, zorg ik er als piloot voor dat mijn passagiers zich op hun gemak voelen. Zodat ze ook ten volle van de vlucht kunnen genieten. Wat dan de mooiste vluchten zijn? Allemaal zijn ze speciaal, maar als ik echt zou moeten kiezen dan kies ik voor een ochtendvlucht. Dan is het landschap zeer rustig en de dauw of in de winter de rijp maakt het uitzicht echt prachtig.”

 

Wat wil je nog doen als piloot?

 

Eigenlijk heb ik alles gedaan wat ik wilde doen. Ik nam bijvoorbeeld al vier keer deel aan de ‘Jump over België’. Dat is een evenement waarbij je opstijgt en registreert hoe lang je vliegt. De bedoeling is zo lang mogelijk te vliegen. Mijn record was daar om negen uren na elkaar te vliegen, dat was van Halle naar Roeselare. De Eeklose ballonmeeting is ook een jaarlijks evenement waar ik steeds weer naar uitkijk, het is een hoogdag in onze mooie streek, vind ik. Ik heb nog geen enkele editie gemist! Daarnaast heb ik ook al vele jaren deelgenomen aan de Ballonmeeting in het Franse Metz. Daar stijgen honderden ballons op, echt grandioos. Prachtig om te zien, het is een tweejaarlijks event en ik probeer er ook elke keer naartoe te gaan. Eerst naar de Eeklose ballonmeeting en nadien vertrekken we naar Metz.”

 

foto 2 22007637_1990838457609698_1664660501509447998_nweb

Jij bent piloot, heb je ook hulp?

 

“Natuurlijk, ballonvaren is een passie die je niet alleen kan uitvoeren. Er komt echt teamwork bij kijken om de ballon vertrekkensklaar te maken en nadien terug op te bergen. Ook tijdens het vliegen heb je steeds een volgwagen nodig natuurlijk. Ik ben blij dat ik een sterk team heb met stuk voor stuk leuke en bereidwillige mensen die ook gedreven zijn door het ballonvaren. Ten slotte heb je natuurlijk ook de passagiers. Ook zij maken de vlucht natuurlijk, het is steeds gezellig zowel in de mand als nadien wanneer we nog even gezellig nakaarten tijdens de kleine receptie op de landingsplaats samen met de eigenaars van de grond waarop we landden. Je ziet, er komen eigenlijk enorm veel mensen te pas aan een ballonvlucht!”

 

Lees meer Meetjeslands nieuws

 

 

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: