Dag van de Landbouw: Bezoek een landbouwbedrijf in de buurt

Knipsel landbouw

MEETJESLAND – Op zondag 18 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Boerenbond en Landelijke Gilden organiseren opnieuw de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. “We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat. De land- en tuinbouwsector is verrassend innovatief.

In elke provincie werden een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk – , vlees-, en pluimvee en varkens. In onze regio kan je een kijkje nemen bij landbouwbedrijven in Maldegem, Bassevelde, Ertvelde, Evergem en Watervliet.

Deelnemende bedrijven in de streek:

Stijn en Ellen Deprest-Cryspin (Melk- en vleesvee), Maldegem – Oostdreef 1 – Welkom van 10 tot 17 uur:

Dit bedrijf telt 110 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Er zijn 35 zoogkoeien en 70 stuks vleesvee. Omdat de oude stal te klein werd, is er een nieuwe melkstal aangebouwd met 150 ligplaatsen. Deze is voorzien van een zij-aan-zij melkinstallatie met rapid exit. Stijn krijgt hulp van vader Guido en echtgenote Ellen, die buitenshuis werkt. Je krijgt er een rondleiding door de stallen, langs de onderkelderde melkinstallatie, de separatiebox, de bietensnijder… Geniet na je bezoek van een hapje en drankje. Er is kinderanimatie en iedereen ontvangt een attentie.

Familie Van Hyfte (Akkerbouw, melk- en vleesvee), Ertvelde – Walprijestraat 50 – Welkom van 10 tot 17 uur

Broers Joris en Carlos (foto) werken al bijna 30 jaar samen. Jonas, de zoon van Carlos en Mieke vervoegde het team 6 jaar geleden. De 200 melkkoeien worden dagelijks tweemaal gemolken in een 2×16 zij-aan-zij melkstal. Ze kunnen uitrusten in diepstrooiselboxen met een volle vloer. Een dubbele pocketvergister zorgt voor groene energie. Er zijn ook een 100-tal witblauwe runderen. Je staat er oog in oog met de dieren, maakt kennis met de machines, kan een parcours doorheen de stallen volgen en komt meer te weten over de pocketvergister. Er is een hapje en drankje.

Géry Heungens – Bloemisterij Heungens (Sierteelt), Evergem – Doornzeelsestraat 172 – Welkom van 10 tot 18 uur

Géry is de 3de generatie op dit bedrijf en teelt met trots azalea’s. Dit streekproduct wordt het jaar rond geteeld. Naast de standaardsoorten teelt men ook eigen veredelde soorten. Ook de vermarkting doet dit bedrijf zelf.Volg een parcours doorheen het hele bedrijf, van de forcerieafdeling tot de serres en de inpakhal waar de planten klaargemaakt worden voor transport. Ook de automatisatie krijgt aandacht.

Wim en Nathalie Pieters-Wille (Biomelkgeiten), Bassevelde – Hooghofstraat 6A – Welkom van 10 tot 18 uur

Dit bedrijf is vrij nieuw in de sector. Momenteel telt het 600 melkgeiten en 250 lammeren. Men werkt met 4 rassen: Nubische geiten, Brits Toggenburger, Franse Alpine en Saanen-geiten. De melk gaat naar de Organic Goat Milk Cooperation. Loop langs de dieren, verneem wat ze eten en hoe ze gevoederd en gemolken worden. Op verschillende plaatsen in het bedrijf hangen borden met wist-je-datjes met meer info over melkgeiten. Proef ook ijs gemaakt van geitenmelk of geniet van een hapje en een drankje op het terras van Landelijke Gilde Bassevelde.

Robrecht Engels (Vlas), Sint-Jan-in-Eremo – Warande 18 – Welkom van 10 tot 18 uur

Robrecht is de 3de generatie op dit vlasbedrijf. Er komt veel mechanisatie aan te pas om de hectaren vezelvlas te zaaien, te verzorgen en te oogsten. Op dit bedrijf gebeuren de eerste bewerkingen van het geoogste vlas. Je kan de machines zien die bij de vlasteelt gebruikt worden. Zo krijg je een overzicht van de verschillende fases. Leer ook hoe dit gewas vroeger geteeld werd, wat toen werk verschafte aan veel mensen in het dorp.

Luc en Bruno Vanhaelemeesch (Akkerbouw en vleesvee), Watervliet – Oudemansdijk 30B – Welkom van 10 tot 18 uur

Op dit akkerbouwbedrijf in de polders leeft de passie voor de witblauwe rundveefokkerij. Luc en zoon Bruno hebben beiden een opleiding verpleegkunde en combineren het boerenbedrijf met een thuisverplegingspraktijk. Er zijn rondleidingen door de vleesveestallen en je kan de vele machines zien die gebruikt worden voor de akkerbouw. Er is een wedstrijd voor jong en oud, er zijn ook diverse informatiestands.

Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven, gerangschikt per provincie, vind je hier op www.dagvandelandbouw.be.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Foto:

Op de boerderij van familie Van Hyfte (Walprijestraat 50, Evergem) krijg je enkele kleine kalfjes te zien, leer je wat het verschil is tussen een melk- en een vleeskoe, zie je hoe koeien gemolken worden en leert je hoe aardappelen na de oogst bewaard worden. 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: