De kracht van geuren

the_colour_of_scent_1024x768_by_l8

Geuren, ze zijn altijd en overal rondom ons. We halen er veel informatie uit. Een stinkende geur vertelt ons dat we uit deze geur niet te lang willen inademen. Een lekkere geur kan ons humeur opkikkeren, maar ons ook hulpvaardiger en socialer maken, zelfs minder bang!

 “Geuren hebben een overtuigingskracht die sterker is dan woorden, looks, emoties of wilskracht. De kracht van een geur kan niet afgeweerd worden, want het vult ons, doordringt ons volledig en er is geen remedie” (Patrick Süskind)

 

Dieren begroeten elkaar door aan elkaars ‘achterste’ te ruiken, uit die geur halen zij informatie over hoe het met de andere gaat. Mensen hebben gelukkig niet dezelfde gewoonte, maar ook wij halen, zij het veelal onbewust, informatie uit de geur die een andere persoon afscheidt. Zo blijken aangename geuren ons socialer, hulpvaardiger te maken, terwijl bijvoorbeeld een lichte mannelijke zweetgeur helpt bij het verleidingsproces om vrouwen te veroveren.

Geuren kunnen niet meer weggedacht worden uit onze maatschappij: parfums, zepen, de geur van warme wafels in een winkelstraat, vers brood wanneer je een bakker passeert, popcorn in de cinema, … de commerciële wereld kent de kracht van geuren al heel lang.

download

Verschillende experimenten wezen uit dat bijvoorbeeld geuren als munt en citroen ons alerter maken en vermoeidheid verminderen. Deze geuren hebben een opwekkend effect. Citroengeur zorgt daarnaast voor een goede stemming, wat dan op zijn beurt weer zorgt voor een betere motivatie (voor sporters, studenten, …). Zo kan je in de studeerkamer of de werkruimte enkele druppeltjes essentiële olie van citroen of munt laten verdampen om de concentratie en het geheugen te stimuleren.

 De geur van lavendel bezit de kracht om angsten te verminderen. Door haar ontspannende effect wordt ons hartritme een beetje vertraagd en vermindert de elektrische geleiding van onze huid. (Bij stress verhoogt de elektrische geleiding van onze huid door de zweetrespons van ons lichaam – lavendel doet het zweten als stressrespons dus afnemen). Wanneer je bijvoorbeeld enkele uren voor je gaat slapen een druppeltje lavendelolie op je hoofdkussen doet, zal dit je slaap bevorderen.

Lavender-Scent-purple-34727436-480-320

Johann Lehrner van de universiteit van Wenen vroeg zich af of geuren, gezien ze angstverminderend kunnen werken, ook pijn kunnen verminderen? Jawel, in verschillende experimenten werd aangetoond dat geuren als lavendel en sinaasappel pijnreducerend werken. Wanneer je dus bij de tandarts langs moet, of een operatie moet ondergaan, is dit dus een toepassing die helpt om angst en pijn te laten afnemen. Postoperatief helpt het ook om lavendel- of sinaasappelgeur te verspreiden in de kamer van de herstellende.

Lekkere geuren stimuleren dus onze hersenen, maar kunnen ook onze fysieke prestaties beïnvloeden, via motivatie en goede humeurstemming. De kracht van geuren zit dus overal rondom ons. Als we de kracht ervan leren kennen, kunnen we geuren ook bewust gaan inzetten om onze omgeving aangenamer te maken*. Tip: vul het waterreservoir van een verdampingstoestel en doe er 4 druppeltjes biologische essentiële olie in. Steek het kaarsje aan en laat de heerlijke geur de kamer vullen.

soapstone-candle-diffusers

*Maak gebruik van ‘veilige’ geuren van natuurlijke bronnen, chemische samenstellingen kunnen  bij inademing schadelijke bijwerkingen hebben.

 Lees meer Santé-artikels uit De Meetjeslander

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: