Ontex Eeklo fabriek van de toekomst

2016-03-25 web

EEKLO – Vrijdag jongstleden werden de directie en een delegatie van het personeel (degenen met meer dan 30 jaar anciënniteit) van Ontex Eeklo op het stadhuis ontvangen om hen te feliciteren met het behalen van de award ‘Factory of the Future’ (FOF). Hiermee mogen zij zich gedurende drie jaar ‘Fabriek van de Toekomst’ noemen.

Een jury van vaklui en een vertegenwoordiging uit de academische wereld evalueerden het bedrijf op zeven ‘transformaties’: End-to-end engineering, het beheer van de volledige keten. Toekomstgerichte maakbedrijven beschikken over een efficiënt beheer van de volledige supply keten en efficiënte innovatiestrategie. Daarnaast flexibiliteit in het productiesysteem. Door het groot aantal artikelen en 2000 verschillende grondstoffen kan hier een groot verschil gemaakt worden. Ook het centraal stellen van de medewerkers, ‘het belangrijkste kapitaal van het bedrijf’. Netwerking, zowel binnenin als buiten het bedrijf. Het doeltreffend gebruiken van allerlei software. En blijvend investeren in de nieuwste technologie en machines. Duurzame productiesystemen hebben oog voor elke fase in de levenscyclus van een product. Prioriteit voor Ontex is het aankopen van duurzame grondstoffen, zo is bijvoorbeeld 90% van de ‘fluff’ afkomstig van bomen die duurzaam worden heraangepland in een gecertificeerde omgeving. De hoeveelheid aan grondstoffen voor de producten slonk: babyluiers: in de laatste 5 jaar 13% materiaalreductie zonder aan performantie in te boeten; het volume van de afgewerkte producten daalde met 20% en het energieverbruik met 17%.

Plant Manager Jef Monballyu dankte ook het stadsbestuur voor de jarenlange goede samenwerking. “Nog nooit hebben we het gevoel gehad dat we last bezorgen aan de inwoners, wel dat we werk bezorgen aan meer dan 500 gezinnen en meebouwen aan de toekomst van Eeklo.” Ook Annick de Poorter, afgevaardigde van het Ontex Senior Management kwam haar Eeklose medewerkers feliciteren en de fierheid over hun dochter declameren: “Als management zijn we uiteraard fier op de award die Ontex Eeklo in ontvangst mocht nemen. De facetten van deze erkenning leunen heel sterk aan bij de ambitie van Ontex. Daardoor wordt deze award een extra uithangbord.”

Ontex is een relatief jong bedrijf, opgericht in 1979 in Buggenhout. Er volgden heel wat overnames, waaronder in 1997 Eutima, het huidige Ontex Eeklo. “Eind vorig jaar hebben we een grote overname in Mexico aangekondigd en deze is intussen volledig gefinaliseerd. Het gaat om een van de grootste overnames in de geschiedenis van Ontex en geeft Ontex toegang tot markten zoals Mexico/Latijns-Amerika en Noord-Amerika.” Het is Ontex’ bedoeling een business portfolio in evenwicht te hebben met eigen brands en huismerken, met een evenwicht in de drie productcategorieën, internationale approach en een klantenportefeuille die gediversifieerd is. “We zijn in staat te groeien door te werken op duurzaamheid in vele facetten, met mensen die passie hebben voor de job, respect voor elkaar, en puttend uit de ervaring van mensen die al langer bij Ontex werken maar ook door nieuw talent aan te trekken die nieuwe expertise of ideeën kunnen brengen.” “Ons team in Eeklo is veelal voorloper in het optimaliseren van processen en energieverbruik, het slim veranderen van productietechnieken met oog op kost-efficiëntie, en het zich flexibel opstellen voor de noden van de klanten. Ontex Eeklo is een onmisbare pijler in onze organisatie. Het geeft dan ook voldoening dat ons Eeklo-Team door Agoria en Sirris voor al hun inspanningen in de transformatie erkend worden.”

Lees meer nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: