Lopen tegen Lyme

!cid_123F2783-7C60-4D53-96D9-E2DE40B0D758web

ZELZATE – Op 12 februari van dit jaar wordt in Zelzate de Run-Tas-Tic georganiseerd. Dit is een loopevent waarmee aandacht gevraagd wordt voor Belgische chronische Lyme-patiënten. De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een tekenbeet en heeft zware medische gevolgen voor mensen. Er is nog geen eenduidige behandeling voor de ziekte van Lyme, en ook terugbetaling van onderzoeken en behandeling door ziekenfondsen is nog niet geregeld. Naar schatting zouden zo’n 24.000 mensen besmet zijn met de ziekte van Lyme. De ziekte is initieel wel goed te behandelen, maar toch houden een groot aandeel van mensen die besmet raakten na de behandeling nog langdurige klachten over, zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen.

Filomeen Jocqué en Katrien Vermeire zijn twee Meetjeslandse vrouwen, zelf ook besmet met de ziekte van Lyme, die hun schouders onder het event zetten. “We hebben ons laten inspireren door een Nederlands voorbeeld. Dat had veel succes, en dat motiveerde ons om ook in het Meetjesland op die manier de ziekte onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen”, vertellen de organisatoren. “Doordat er nog geen eenduidige behandeling, medicatie, … bestaat om de ziekte aan te pakken, kunnen de behandelingskosten ervoor vaak zeer hoog oplopen. Met een nodige driemaandelijkse opvolging en broodnodige medicatie kunnen die elke drie maanden oplopen tot wel 3.800 euro. Dan is het telkens ook weer afwachten of de medicatie bij jou aanslaat of niet. “Daarom willen we geld inzamelen en ook de ziekte onder de aandacht brengen, want teveel mensen gaan te licht over een tekenbeet. Wanneer het om een besmette teek gaat, zijn de gevolgen zeer groot”.

Het loopevent zal plaatsvinden in Zelzate, de start is voorzien in het park aan de Westkade achter de sporthal. Er kan gestart worden tussen 9 uur en 12 uur. Iedereen bepaalt zelf hoever hij loopt, het parcours bestaat uit rondes van 2.5 kilometer. “Het terrein kan zo’n 1000 deelnemers aan, we hopen dus op een groot succes!”, gaan Filomeen en Katrien verder. “We zijn de gemeente Zelzate enorm dankbaar voor hun steun bij de organisatie”. Het einde van het loopevent is voorzien rond 12u30, dan zullen de lymepatiënten hun grenzen verleggen door nog een extra ronde te lopen. “Grenzen verleggen is iets wat Lymepatiënten dagelijks moeten doen”, besluiten Vermeire en Jocqué. Rond het terrein zal er ook randanimatie zijn met muziek, drank- en eetstandjes. Iedereen kan deelnemen, hetzij als individuele loper, hetzij door te lopen voor een Lymepatiënt en deze te sponsoren. Deelname kost €7. “Eén ding staat vast, Lyme is de snelst groeiende vectorziekte. Het aantal besmette teken stijgt jaarlijks en was nooit zo hoog”, vertelt Katrien Vermeire. “Veel patiënten belanden in invaliditeit. Na mijn bezoek aan de professor moet ik telkens bekomen, de wachtzaal zit altijd vol. Je ziet veel mensen, jong en oud, die besmet werden. Onder hen zijn er die nog kunnen stappen, maar anderen zitten al in een rolstoel. Daar heb ik enorm veel schrik voor, dat ik mijn behandeling niet verder zou kunnen zetten en ik achteruit zal gaan”.

Inschrijven of meer info? Dat kan via deze link of via een mailtje naar katrien.vermeire1@telenet.be

Lees meer Meetjeslands nieuws 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: