Julian (14) wil Belgisch Kampioen Skydiven worden

web

EEKLO – ‘The sky is the limit’ voor de veertienjarige Eeklonaar Julian De Bruycker. Julian, alias ‘Zjul’, zal volgende week zijn en de Meetjeslandse eer verdedigen op het kampioenschap. Hij is de jongste skydiver die ooit deelnam aan het Belgisch kampioenschap indoor skydiven.

Het is een extreme sport: in een koker met een diameter van ongeveer vier meter bij zo’n vijftien meter hoog, in een windkracht van 255 kilometer per uur rondvliegen en als Superman of Spiderman allerlei salto’s en andere ‘toeren’ uitvoeren. “Toen ik vijf jaar was, ging ik samen met mijn papa (Bjorn De Bruycker, nvdr) op zoek naar een hobby. Ik wilde eigenlijk spiderman worden en langs de muren omhoog kunnen klauteren”, vertelt Julian. “Ik had toen al een fascinatie voor originele en extreme hobby’s. We zijn toen samen eens gaan parachutespringen en daar is het allemaal begonnen voor mij”. Als vijfjarige uk ging Julian onder begeleiding van start in de turbine. Eerst plat op de buik leren vliegen, dan langzaamaan opbouwen, vooruit vliegen, achteruit, naar boven, naar beneden, … De basisbewegingen onder de knie krijgen. “Dat op zich lijkt allemaal heel simpel als je het ziet gebeuren, maar ik kan je verzekeren, dat is het zeker niet. Het is ook niet zonder gevaar, dus je moet het echt wel onder begeleiding doen van professionelen. Als je in zo’n snelheid één verkeerde beweging maakt, riskeer je van tegen de muur te smakken”, vult Bjorn aan, Julians fiere papa.

In de zomer van dit jaar probeerde Julian ook deel te nemen aan Belgiums Got Talent, de populaire talentenjacht op televisie. Jammergenoeg raakte hij niet door de preselecties, maar volgend jaar wil hij het graag opnieuw proberen. “In ‘America’s got talent’ deed er al eens iemand mee met indoor skydiven. Daarom wil ik het opnieuw proberen. Ik wil graag mijn sport bekender maken, tonen hoe leuk het is. Ik hoop ook dat er meer jongeren de stap zullen zetten, want met leeftijdgenoten vliegen, is voor mij toch nog leuker dan met volwassenen”, vertelt Julian nog.

Op het Belgisch Kampioenschap volgende week op zaterdag 16 december in Luik, wil Julian in de eerste plaats tonen dat je als jongeling ook kan deelnemen aan het skydiven. Daarnaast ziet hij een medaille ook wel zitten natuurlijk. Dat hij een winnaarsmentaliteit heeft, staat vast. “Het vliegen geeft me het gevoel van een steenarend, een heel snelle vogel, die heel goed is in bijvoorbeeld zijn duikvlucht, en dan plots weer naar boven gaat. Dat kan ik nu ook, eerst goed hoogte maken, dan een achterwaartse salto en dan naar beneden duiken. Daar heb ik wel lang op moeten oefenen maar het lukt”, lacht Julian. Van zijn latere carrière heeft Julian al een concreet idee. “Ik wil later het liefst van allemaal de wereld rondreizen en lesgeven in het skydiven, ofwel wil ik het Hayabusa-team vervoegen. Dat is het Belgische team dat al verschillende keren wereldkampioen werd in luchtformaties maken in het skydiven”, besluit Julian.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: