Gilles krijgt contract voor FIFA-games

IMG_2533webEEKLO – Wist u dat er ook een virtuele voetbalwereld bestaat? Ja dus. FIFA Games is een videospel uitgegeven door EA Sports, dat gespeeld wordt op Playstation en Xbox. Het is een voetbalsimulatiespel dat wereldwijd gespeeld wordt door gamers, en waarvan ook competities georganiseerd worden net als in de echte wereld. Die worden gevolgd door duizenden toeschouwers wereldwijd. Ook de namen van de spelers en de ploegen zijn gekopieerd uit de realiteit. De 20-jarige Gilles De Decker, die het spel al jaren speelt, nam deel aan de kwalificatiematchen voor België en werd derde. Twee weken geleden kreeg hij daarom een profcontract aangeboden om deel te nemen aan de internationale tornooien. Hoe hoger hij zijn ploeg in de ranking krijgt, hoe meer premies hij opstrijkt. De matchen worden uitgezonden op Twitch, een videosite die computerspellen streamt, en zijn ook op sociale media te volgen.

Gilles, die ook in het echte leven voetbalt bij FC Kleit, vertelt: “Ik ben nu vier jaar bezig met competitief Fifa te spelen, daarvoor speelde ik met vrienden online. Dan heb ik een tornooi gespeeld in Kortrijk, en zo is de (virtuele) bal aan het rollen gegaan. De tornooien vinden plaats op een locatie, zoals afgelopen zondag in Brussel. Daar zaten 128 gamers per twee elk hun ploeg te besturen achter een computerscherm en spelen zo matchen tegen elkaar. In december staan er nog een drietal grote tornooien op het programma.”

FIFAweb

DMR: Met welke ploeg speel jij?

“Dat mag je kiezen, het kan voor elke match verschillend zijn. Meestal kies ik Real Madrid of Barcelona. De spelerskwaliteiten van de échte spelers zijn door de makers van het spel geïntegreerd in de virtuele spelers.”

DMR: Hoe bereid je je voor op de wedstrijden?

“De dagen dat ik niet zelf moet trainen, en wanneer ik thuiskom van het werk (Gilles werkt nu als postbode, nvdr) oefen ik tegen de mensen van mijn team om te bepalen hoe we gaan spelen en waar we moeten op letten. Het is 100% concentratie, tactiek bepalen en dan vooral de handelingen op de Xbox-console juist uitvoeren.” Gilles spendeert ettelijke uren per week aan het Fifa-voetbalspel. Hij hoopt dat hij zijn huidige profcontract bij Epsilon kan verlengen en er binnen een jaar zelfs een volledig inkomen uit te halen. Dat is, net zoals in de echte wereld, afkomstig van de sponsors, in dit geval uit de gaming wereld. In heel België doet slechts één andere gamer hem dit na. “Het zijn contracten van een jaar, daarna word je geëvalueerd op je prestaties en bepalen ze of je mag blijven. Voor minimum de helft van de gespeelde wedstrijden moet je toch wel de top drie behalen.”

De vorige wedstrijd werd gevolgd door meer dan 5000 kijkers wereldwijd. Wie de tornooigamers aan het werk wil zien, kan ook langskomen op locatie en vanop een afstand de bedrijvigheden volgen.

Lees meer Meetjeslands nieuws

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: