50 jaar ridders en 156 jaar folklore

fOTO Moens Eeklo ridderslag 1web

EEKLO – Officieel werd het Herbakkersfeest gestart in 1861. Het gaat terug tot de stadslegende waar ‘lielijkoards’ hun hoofd konden laten herbakken om er beter uit te zien, dat gebeurde ludiek in een oven in de toenmalige ‘Brugse Straete’, nu de Koning Albertstraat. Eeklonaars die toen moesten ‘herbakken’ worden, werden met meel bestrooid en in de oven getrokken om er dan weer uit te komen onder luid getoeter en geschreeuw: “Hete brood hete brood! Dobbel gebakken moar toch niet dood!”. Folklore van lang geleden. Laat ons zeggen dat de moderne plastische chirurgie zijn oorsprong dus in Eeklo vindt. Sinds 1968 kroont de vereniging voor vreemdelingenverkeer (VVV) jaarlijks één of meerdere verdienstelijke (op welke manier dan ook) Eeklonaars in de Orde van den Eeclooschen Herbacker. Deze orde viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Een getal om even bij stil te staan en dat doet de vereniging met een tentoonstelling van alle ridders (in totaal honderd en twaalf) in het jenevermuseum. Afgelopen zondag werden opnieuw drie mensen tot ridder geslagen: Pascal Van de Veire, Frida Vanhauwenhuyse en Nico Vernaet.

Kunstenaar en bekende Eeklonaar Dirk Verstraete gaf, ook als ridder, de tentoonstelling vorm samen met Johan Van Hyfte, voorzitter van de VVV.

De tentoonstelling in het Jeneverhuis op het Van Hoorebekeplein is nog te bezoeken tot 30 november. Dat kan op de marktdag donderdag van 10 tot 12 uur en op zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 17 uur. Gratis toegang. Info: 09/378.43.85.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: