29 september tot 2 oktober: Kaaifeesten

IMG_5671web

Kaaifeesten vieren 90-jarig bestaan

EEKLO – Dit jaar bestaan de Kaaifeesten 90 jaar. Tijdens het eerste weekend van oktober is het dus groot feest. We vroegen aan Dirk Mussche, voorzitter van de Kaaifeesten, hoe het allemaal begon…

“De ‘gebuurtedekenij’ in de wijk ’t Kaaiken ontstond in 1927 tijdens het interbellum. In die periode tussen de oorlogen was er veel armoede. De gebuurtedekenij bood hulp aan mensen die in nood waren. Nu hebben wij nog steeds dat sociale doel in gedachten. We bezoeken zieken in de buurt, we zorgen voor steun na bijvoorbeeld een brand, maar ook bij geboortes brengen wij een attentie. Tijdens de Kaaifeesten is er voor de wijkinwoners steeds een receptie en brengen we de zieken een fruitmand, dankzij de opbrengst van de rommelmarkt.”

Hoe lang is die rommelmarkt er nu al?

“37 jaar geleden organiseerden we de eerste rommelmarkt. Die bestond toen uit een twintigtal kramen in de Dullaert. Sindsdien is hij blijven groeien en sinds 1997 zijn we noodgedwongen begonnen met inschrijvingen en genummerde plaatsen. Intussen is de maximale toegelaten bezetting bereikt van 1340 standen.”

Sedert het overlijden van stichter André Dellaert twee jaar geleden bekleedt jij de functie. Wat drijft je in deze hele organisatie?

“Verschillende zaken. We leven in een maatschappij die veel individualistischer is dan vroeger. Vroeger -wij woonden in de Visstraat- kwamen de buren bij elkaar gezellig aan deur zitten, iedereen kende elkaar. Nu is dat allerminst het geval. Dat sociale contact opnieuw bevorderen is iets waaraan ik wil meewerken. Anderszijds geeft het voldoening om medewerkers, elk met hun capaciteiten, een gepaste taak toe te vertrouwen. Achteraf hun waardering voelen doet deugd, als ze je vragen of ze volgend jaar opnieuw mogen meehelpen. Ook de positieve reacties van standhouders en bezoekers die enthousiast zijn over de sfeer en de optredens zijn motiverend. Mensen appreciëren het dat ze hier voor heel weinig geld plezier en gezelligheid vinden, wat toch wel zeldzaam wordt. Onze rommelmarkt geniet zelfs uitstraling tot over de landsgrenzen, met een paar standhouders uit Nederland, Frankrijk en Engeland!

Het enige demotiverende is de elk jaar groter wordende administratieve rompslomp, zeker sinds de terroristische aanslagen. Gelukkig hebben we onze jarenlange ervaring opgebouwd. Mochten we nu van nul moeten starten, zouden we er niet meer aan beginnen omdat het zo complex is geworden. Dat is frustrerend.”

Is er ondersteuning van Stad Eeklo?

“De enige ondersteuning die wij vragen is van logistieke aard: het podium en de signalisatie. Verder willen wij geen feest ten koste van de belastingbetaler. Naast het bestuur, gaan er zo’n zeventig vrijwilligers mee aan de slag. Tweeënveertig man daarvan staat om half vier op, twee man per straat, om tussen vier uur en zeven uur de standhouders op te vangen.”

De toegang en alle concerten (programma achteraan in De Meetjeslander) zijn gratis tijdens de Kaaifeesten, de drank is goedkoop, hoe krijgen jullie dat rond?

“Dat is inderdaad uitzonderlijk. En dat lukt dankzij de opbrengst van de rommelmarkt. Zo onderhouden we ook onze buurtwerking.”

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij voor standhouders. Reserveren kan nog via www.kaaiken.be; of bel voor inlichtingen 0476/46 30 92.

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: