Twintig jaar Voedselteams, lokaal eten

image002

 

VLAANDEREN/MEETJESLAND – Met Voedselteams werd twintig jaar geleden het eerste ‘korte keten’ initiatief in Vlaanderen op poten gezet. Bij Voedselteams bestellen gezinnen via een webwinkel rechtstreeks bij boeren en producenten in hun buurt. Van in het begin stond Voedselteams garant voor een sterke samenwerking en band van vertrouwen tussen consumenten en producenten. De vzw groeide intussen uit tot 180 voedselteams verspreid over heel Vlaanderen, waaronder zes Meetjeslandse teams. Die teams kopen hun verse etenswaren aan bij 200 aangesloten producenten.

Vandaag staan de thema’s korte keten, fair trade en lokaal, authentiek voedsel hoog op de agenda. Daarom zet Voedselteams meer dan ooit in op samenwerking, betrokkenheid en engagement van vrijwilligers, leden en producenten. “Duurzame voeding aan eerlijke prijzen aanbieden, daar doen we het voor”, zegt Ilse Vromman, regionaal coördinator van Voedselteams. “Het rechtstreekse contact met voedselproducenten uit eigen streek schept vertrouwen en bevordert de regionale economie.”

Verjaardagsfeest

“Omdat Voedselteams twintig jaar bestaat, vieren wij op zaterdag 24 september feest in het Poekekasteel in Aalter. Iedereen die letterlijk en figuurlijk wil komen proeven van Voedselteams, is welkom vanaf 13u.”

Het programma klinkt veelbelovend, voor jong en oud wordt gezorgd: “Kinderen kunnen mee op schattenjacht, een spel zonder grenzen spelen of zich laten schminken. Twee kruidenproducenten begeleiden een kruidenwandeling in het Poekepark. We zorgen voor een heerlijke maaltijd. Na het buffet brengt Low Impact Man zijn nieuwste show ‘De Smoestuinier’. Er is ook een quiz voor volwassenen en een korte keten spel voor kinderen.”

Vlaams eten

’s Avonds is er na het aperitief van 17u een groot boerenbuffet met lokale producten. “Met het buffet willen we iedereen kennis laten maken met het kwaliteitsvolle voedsel dat Vlaanderen te bieden heeft. Onze producenten zetten hun met liefde gemaakte producten op tafel: groenten en granen, vis, vlees en vleesvervangers. En na een volwaardige en gezonde maaltijd kan een dessertenbuffet niet ontbreken…” Voor het buffet is het nodig om in te schrijven via www.voedselteams.be. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen vanaf 6 jaar 6 euro.

De vlucht vooruit

Voor dit verjaardagsfeest deed Voedselteams zichzelf een nieuw logo en bijpassende huisstijl cadeau. De organisatie heeft meteen ook een paar ambities vooropgesteld. Zo startte het onlangs met een Participatief Garantie Systeem, een soort van intern controlesysteem samen met producenten en consumenten om de duurzaamheid van het systeem continu te evalueren en verbeteren. Daarnaast wil Voedselteams een volwaardig alternatief zijn in de Vlaamse voedselketen.

Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan werd een animatiefilmpje gemaakt.

Meer over Voedselteams vzw of zelf aansluiten bij een voedselteam? Klik!

Meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: