Eeklonaar ‘ontdekt’ gezondere suikersoort

Desmet_fotoweb

MEETJESLAND / GENT – Tom Desmet, geboren Eeklonaar maar tegenwoordig Nevelaar, zoon van dokter Rudi De Smet nvdr, kwam vorige week wereldwijd in de vakbladen en in het televisiejournaal. Tom (40) is professor aan de Gentse faculteit voor bio-ingenieurs en werkt daar in het centrum voor industriële biotechnologie. In een onderzoek met bepaalde enzymen bij natuurlijke suikers werd ontdekt dat via een bepaalde manipulatie van het betreffende enzym, er een grotere hoeveelheid natuurlijke suiker (koji) geproduceerd kan worden. “Het gaat om een natuurlijke suiker die dus reeds bestaat. Deze suiker zit onder andere in de Japanse rijstwijn sakè, in het Japans ‘Koji’ genaamd. Vandaar dat wij het nu ook koji-biose noemen”, aldus Tom Desmet. “We hebben ongeveer een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze omzetting van het enzym, waardoor het nu klaar is voor industrieel gebruik. Er moet nu wel eerst nog een lange administratieve weg gegaan worden vooraleer het product effectief op de voedingsmarkt komt”. De suikervariant die Tom en zijn team bestudeerden en ontwikkelden is een natuurlijke suiker. Gevolg is dat het ook calorieën bevat, maar het is wel een gezondere soort binnen de natuurlijke suikers. De verwerking van dit soort suiker in het bloed verloopt trager, waardoor het ook beter geschikt zal zijn voor bijvoorbeeld diabetici. Het onderzoek van Tom en zijn vakgroep werd inmiddels in de vakbladen wereldwijd gepubliceerd. “In onze samenleving wordt er te veel suiker geconsumeerd. Het is niet zo dat suiker helemaal moet gebannen worden, maar we kunnen wel beter een zo gezond mogelijke suikersoort gebruiken, met mate”, besluit Tom.

Lees meer nieuws

Share This:



VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: