Waarom een Nacht van de Duisternis?

pro_n_2017_header-image

MEETJESLAND – Op zaterdag 14 oktober brengt de Nacht van de Duisternis de lichtvervuiling onder de aandacht. Deze campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw preventie lichthinder en de werkgroep lichthinder van de VVS wil vooral gemeenten oproepen zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op een avond. “Er wordt te veel en verkeerd verlicht. Het kan vaak met minder zonder dat de veiligheid er onder leidt”, klinkt het bij de Bond Beter Leefmilieu. “Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald in plaats van dat het licht naar beneden schijnt. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder. Los daarvan is een te fel verlichtte nacht gewoon verspilling van kostbare energie. Uiteraard is een éénmalige actie zoals de Nacht geen wondermiddel, maar het doet ons wel nadenken over hoe we ’s nachts moeten verlichten”, gaan de organisatoren verder.

 

Voor de Nacht slaan gemeenten en verenigingen ook de handen in elkaar om activiteiten in het teken van de duisternis te organiseren. We zijn de duisternis niet meer gewoon, terwijl een donkere nacht de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens een activiteit op de Nacht heb je de kans om terug affiniteit te krijgen met de duisternis. In Eeklo worden de lichten volledig gedoofd en kan je naar de sterren gaan kijken in het Leen. In Evergem wordt straatverlichting gedoofd en brengen lampionnen sfeer aan de chirolokalen. In Maldegem en Knesselare wordt klemtoonverlichting gedoofd en worden themawandelingen gedaan die vanaf 19u30 starten aan het vliegveld van Ursel. Ook in Waarschoot worden klemtoonlichten en verlichting van parken en pleinen gedoofd.

 

Als je vanuit de ruimte ’s nachts naar de aarde kijkt, valt Vlaanderen meteen op als een lichtende witte driehoek. Dat komt omdat Vlaanderen de meest verlichte regio in de wereld is. Astronauten noemen ons landje ook wel eens ‘Bright Belgium’. De schaduwzijde van dit alles is dat onze regio zeer sterk te lijden heeft onder wat men noemt lichthinder en lichtvervuiling.

 

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: