Klaprooskunstwerk herdenkt Eerste Wereldoorlog

Klaproos2_EncaCaen_Lovendegemweb

Aan de vooravond van de herdenkingsdagen van WOI is er ook dit jaar heel wat te doen op en rond de begraafplaatsen. In Lovendegem werd een kunstwerk van een Klaproos van een lokaal kunstenaar onthuld, ter ere van de oorlogsslachtoffers. Kunstenaar is Enca Caen, gekend in Vlaanderen en daarbuiten, en inwoner van Lovendegem. 

Tussen 2014 en 2018 wordt er overal ter wereld stilgestaan bij de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Ook geëngageerd kunstenaar Enca Caen vervatte deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis in een sterk beeld. Hij ontwierp een grote klaproos, waarvan de meeldraden foetussen voorstellen. Een treurende moeder kijkt toe aan de zijlijn. “We herdenken steeds het leed van oorlogen van het verleden, maar met de klaproos kunnen wij een boodschap geven aan onze kinderen voor een toekomst zonder oorlogen, een transformatie van de foetussen heb ik hiervoor in gedachten. De foetussen zijn de toekomst, het zwart verwijst naar het verleden dat wij moeten blijven herdenken en waaruit wij leren,” vertelt kunstenaar Enca Caen. De klaproos draagt geen infobordje en de naam van de kunstenaar wordt niet op het kunstwerk vermeld. Dit herdenkingsmonument is van een “Artist With No Name For Victims With No Graves”.

Het klaprooskunstwerk is nog te bezichtigen tot en met 11 november op de gemeentelijke begraafplaats van Lovendegem (Kasteeldreef, 9920 Lovendegem). Daarna zal het beeld zowel in Oost- als West-Vlaanderen op verschillende locaties opduiken. De kunstenaar doet een warme oproep aan iedereen die een betekenisvolle locatie kent en die beschikbaar wil stellen  voor het beeld.

Lees meer Meetjeslands nieuws 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: