Brouwerij Van Steenberge feestelijk geopend

!cid_3844937F-C630-4EB8-8FE4-155719275822@homeweb

ERTVELDE – Na anderhalf jaar zijn de werkzaamheden aan de nieuwe ‘koude blok’ van brouwerij Van Steenberge voltooid. Voor de gelegenheid organiseerde de brouwerij een feestelijk openingsweekend. Met een rondgang in de nieuwe   productieruimtes en een bezoek aan de eigentijdse Bar Baptist op de bovenste verdieping werden aanwezigen ontvangen in de brouwerij. “De opbrengst van ons openingsweekend gaat integraal naar de nabijgelegen basisschool VBS Ertvelde voor de herinrichting van de speelplaats”, vertelt Jef Versele, eigenaar van de brouwerij.

Kwaliteit en duurzaamheid

In december 2012 startten de eerste voorbereidingen voor de vervangings- en uitbreidingsinvestering gestart. Nu vijf jaar later zijn de nieuwe gist- en lagertanks terug gevuld en wordt het eerste Gulden Draak brouwsel in een nieuwe tijdelijk jasje gestoken dat speciaal voor de gelegenheid werd ontworpen. “Concreet is het volledige productieproces herbekeken, dit wil zeggen dat alles van na de brouwzaal tot voor de bottelarij werd geanalyseerd en aangepast. Dit laat ons niet alleen toe de kwaliteit nog beter te bewaken, het laat ons eveneens toe om dubbel zoveel te produceren in de toekomst aldus Jef Versele. “Deze beslissing werd niet alleen genomen om de stijgende groei van onze internationale merken Gulden Draak, Piraat en Augustijn te ondersteunen,  maar ook om de stijgende vraag naar lokale bieren van lokale brouwers te blijven ondersteunen. Kwaliteit blijft uitermate belangrijk; aangezien onze bieren naar de hele wereld verscheept worden en het vaak een aantal maanden duurt vooraleer ze de weg naar de consument vinden.  Alles wordt nu veel beter en systematisch opgevolgd. Zo zijn we nu in staat om bieren te brouwen met een minimale hoeveelheid aan zuurstof, waardoor oxydatie vermeden wordt.”

Tegelijkertijd zijn de werken eveneens gericht op het welzijn van de werknemers.  Niet alleen is het op ergonomisch vlak een grote verbetering, ook de sociale voorzieningen zijn volledig vernieuwd.   Eveneens zijn de gevolgen voor het milieu niet min, aangezien er minder water en energie nodig zal zijn.  Klein detail : in totaal werden er 11km nieuwe leidingen aangelegd en 46km kabels getrokken.

Lokale Transparantie

Het nieuwe gebouw staat synoniem met transparantie; grote glaspartijen geven inkijk in het hart van de brouwerij, dat bewust naar de voorkant van de brouwerij is gebracht.  Centraal staan onder andere de gistpropagatoren aangezien de brouwerij de gistopkweek bewust zelf in eigen handen wil houden. Voor het ontwerp van het gebouw hebben we gekozen voor een lokale architecte en voor lokale ondernemers’, gaat Jef Versele door.  ‘Internationaal is deze lokale verankering zeer belangrijk; reeds 6 generaties brouwen op deze zelfde locatie en dat spreekt tot de verbeelding.  Vergeet niet dat 85% van onze bieren in het buitenland verkocht worden. Met dit openingsweekend wil de brouwerij de lokale bevolking bedanken. We geven bovendien een unieke inkijk achter de schermen van de brouwerij.” 

Ook sociale ondersteuning ligt ons nauw aan het hart, want sociale interactie zoals bij sport- en culturele evenementen zijn belangrijke gelegenheden voor de beleving van onze producten’ gaat Theresa Deroose, mede-eigenares, verder.  ‘De symbolische bijdrage die we aan de bezoekers vragen voor de proeverij gaat integraal naar de nabijgelegen basisschool VBS Ertvelde voor de herinrichting van de speelplaats.  Onze kinderen zijn daar eveneens naar school geweest; we begrijpen de kwaliteiten en noden van de school zeer goed.”

Baptist

Boven de nieuwe brouwerij aan de straatkant bevindt zich eveneens het nieuwe proeflokaal dat de naam ‘Bar Baptist’ kreeg als eerbetoon aan de Jan Baptist De Bruyne die de brouwerij stichtte in 1784.  Je kan er de bieren van Van Steenberge proeven vlak naast de gist- en lagertanks en met verzicht over het mooie Meetjesland.  Zoals de traditie het vraagt, wordt er ter gelegenheid van de opening van de nieuwe koude blok een nieuw bier gelanceerd, namelijk de Baptist, een licht bier van hoge gisting.  ”Hoge gisting dragen we vandaag hoog in het vaandel, maar er ontbrak nog een lichte variant.  De Baptist is een bier met bittere toets, zachte afdronk en toch volmondig ondanks zijn 5,2°“.  Het is vandaag enkel beschikbaar in Bar Baptist tijdens de georganiseerde bezoeken.  Er is naast een kookeiland voor workshops en bierdiners, ook een aparte seminarieruimte voor bedrijfsevenementen. Ter gelegenheid van de opening wordt er eveneens een speciale Gulden Draak editie uitgebracht.  ”Gulden Draak is vandaag ons belangrijkste product en het leent zich perfect tot rijping.  De smaakevolutie die de nagisting veroorzaakt is formidabel.  Dat ons eerste bier, gegist en gelagerd in onze nieuwe koude blok Gulden Draak moest zijn, spreekt voor zich.   Het bier werd voor de gelegenheid tijdelijk in een exclusief jasje gestoken“, aldus Theresa Deroose.

Open bedrijven dag

Ook tijdens de Open Bedrijvendag zal de brouwerij haar deuren openen. Op zondag 1 oktober kan de volledige brouwerij bezocht worden, inclusief de brouwruimte en de kelders voor de nagisting. Brouwerij Van Steenberge staat al 6 generaties voor pure kwaliteit, onafhankelijkheid en inspirerend vakmanschap. In 2016 produceerde de brouwerij 110.000Hl. Er werd een omzet gerealiseerd van 16,7mio euro en  men stelt momenteel 41 personen te werk. Hun bekendste bieren zijn Gulden Draak, Piraat en Augustijn en meer dan 85% van de productie wordt uitgevoerd   uitgevoerd naar meer dan 65 landen.

 

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: