Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen

Welgekomen_frontcoverHRweb

WAARSCHOOT – De Vlaamse Poëziedagen hebben een legendarische status bij hele generaties poëzieliefhebbers. Pastoor-schrijver Basiel De Craene (1880-1956) was de grote gangmaker en organiseerde dit publieksevenement voor poëzie van 1937 tot aan zijn dood in 1956. Over Basiel de Craene – in Waarschoot onder de kerktoren geboren – en zijn literaire happenings verscheen onlangs een monumentaal boek: ‘Gij zijt allemaal welgekomen!’.

Netwerker

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage. Die Poëziedagen werden eerst in Sint-Maria-Leerne (Kasteel van Ooidonk) en later in Merendree georganiseerd. Dirk de Geest, eminent professor letterkunde in Leuven, heeft er een turf van een boek over gemaakt. Meer dan 780 bladzijden en het straffe is dat het nog boeit ook. Het is lenig geschreven, gekleurd met interessante wetenswaardigheden en literair historisch relevant. Het feit dat pastoor De Craene als pluralistisch netwerker avant la lettre er in die tijd expliciet voor ijverde dat dichters van alle kleuren samen op een podium stonden, is op zich al een reden om het boek te lezen.

Basiel De Craene, de draaischijf van de Vlaamse Poëziedagen, bijgestaan door zijn rechterhand en toeverlaat Maria Bonquiet afkomstig uit Kaprijke, verwelkomde zijn dichters en belangstellenden steevast met ‘Gij zijt allemaal welgekomen!’.  Een kleine tien jaar na de onthulling van een beeldhouwwerk in Waarschoot ter ere van De Craene is ook deze biografie ‘welgekomen’. (Gij zijt allemaal welgekomen, Poëziecentrum/Letterenhuis). (Ronny De Schuyter)

Lees meer Meetjeslands nieuws

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: