Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.

Ha, la douce France! Ik zet al voorzichtig een charleston in wanneer ik het woord Parijs hoor, maar helemaal kriekezot word ik als ze het over de Languedoc hebben. Welnu, in deze eeuwig zonnige regio start het reisavontuur dat zo meteen aan bod komt. Of noem het liever een ontdekkingstocht want mijn adres situeert zich in Assignan, een ingeslapen dorpje van zo’n 138 zielen. Wie last heeft van de winterblues moet hier dringend de kleurrijke straatjes rond de kerk bezoeken. Veel aangenamer en op termijn ook goedkoper dan het zoveelste bezoek aan de psychiater.

Mario De Wilde

Wedstrijd

Win je eigen verblijf of een diner voor twee personen in Chateau Castigno. Bezorg ons voor donderdag 25 april het antwoord op volgende vragen:



  • Bezorg ons drie wijnsoorten die op het wijndomein van Chateau Castigno gemaakt worden.


  • Wat zijn de namen van de twee toprestaurants die zich in Assignan bevinden?


  • Hoeveel ha groot zijn de wijngaarden even buiten Assignan?

Mailen naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘La Douce Assignan’. Opgelet: één antwoord per gezin.

De winnaars van de vorige Tips4Trips ‘Oosterscheldekreeft & Zeeland’ waren Ilse Dullaert uit Sint-Niklaas, Mady Decuypere uit Menen, Stefaan Ryckebosch uit Wervik, Lotte Oosterlinck uit Tielt, Greet Decuyper uit Oedelem, Freddy Ghys uit Beveren, Sophie Vermeersch uit Brasschaat, Familie Vandervorst uit Hasselt en Swa Collier uit Zelzate. Zij krijgen hun vouchers nog deze week gemaild.

Hier in de Languedoc reis je je echt je dromen achterna. Op het dorpspleintje urenlang keuvelen aan een grote table d’amis tussen de plukkershuisjes, een wandeling tussen de wijngaarden, een uitstapje naar het naburige Carcassonne, Béziers of Narbonne, luieren aan het zwembad en dan het ultieme tafelplezier in La Table (1 Michelinster), het gourmetrestaurant La Petite Table of op het terras onder de Oosterse lampionnen tafelen in Le Thai.

Ik zeg je, in Assignan tikt de klok trager dan de boer die voorbij tjokt en ga je onwillekeurig mee op het slome ritme van het Franse dorpsleven. De bedenker van dit paradijsje op anderhalf uur vliegen is de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete die hier 15 jaar geleden neerstreek en er een magische vakantieplek van maakte…

Geplaatst op: 19 april 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen

Op 10 ‘gevoelige’ plekken in de gemeente heeft Lievegem 34 publieke camera’s voorzien. Het zijn specifieke plekken die vaker te maken hebben met overlast en vandalisme. Op die manier wil de politie grondiger optreden daartegen. Een totaal budget van 220.000 euro werd uitgetrokken voor de plaatsing. Ontdek via ‘Lees Verder’ waar de camera’s staan.

Geplaatst op: 18 april 2024

De Provincie Oost-Vlaanderen startte in het voorjaar van 2023 met de heraanleg van de site van de Huysmanhoeve: het binnenplein, de tuin, de paden en de parking. Dit volgde op de eerdere renovatie van de hoevegebouwen. Op maandag 25 maart werd de vernieuwde site voorgesteld en werd het seizoenprogramma voor 2024 uit de doeken gedaan.

Alles binnen de eerste omwalling werd aangepakt. Voor de ontsluiting van de gerenoveerde en nieuwe gebouwen werden nieuwe kasseipaden aangelegd, waarbij deels is gewerkt met gerecupereerde materialen.

Geplaatst op: 18 april 2024

Op zaterdag 27 april 2024 zet VI.BE samen met iedereen met een hart voor z’n lokale muziekscene, muzikanten, dj’s en performers op de kaart én op het podium. Jeugdhuis ’t Kasseiken en De Messe in Wachtebeke hébben een groot hart voor de lokale muziekscene. Daarom slaan ze de handen in elkaar om samen “Studio 9185” te organiseren.

Studio 9185, dat is een tweedaags muziekfestival met lokale muzikanten op 2 locaties. Vrijdag 26 april gaan de deuren van De Messe open om 16u. Vijf bands, die hun muziek volledig aanpassen aan de bijzonder akoestiek van het kerkgebouw, geven die dag het beste van zichzelf. Verwacht je aan (semi-)akoestische sets, solo artiesten, … Zaterdag 27 april gaat het er vast wat steviger aan toe. Vanaf 16u kan je terecht in jeugdhuis ’t Kasseiken. In het jeugdhuis laten ze de betere rock die de streek te bieden heeft op je los! 

Geplaatst op: 16 april 2024

Komende zondag 21 april is er weer Erfgoeddag, dit keer onder het thema ‘Thuis’. Ook in het Meetjesland en regio Gent kan je terecht voor de meest diverse activiteiten. In het Meetjesland staat volgende op het programma:

  • Lievegem – WZC De Linde: “Houvast in een nieuwe thuis”. Bewoners uit het woon- en zorgcentrum houden vast aan de voorwerpen die voor hen het gevoel van hun vertrouwde thuis oproepen.
  • Evergem – Molen van Doornzele: Volkssport krulbol als tweede thuis in ’t Meetjesland én Amerika.
  • Evergem – Rieme: Evergem Ontrafeld – Ons Rieme(n), Onze Thuis.
  • Assenede: Molens, een thuis voor vele molenaars.
  • Kaprijke: Ter Stede Caperijcke, erfgoed in de Voorstraat.
  • Eeklo – Huysmanshoeve: Bracht de melkboer bij jou de melk ook aan huis?

Alle info kan je vinden op erfgoeddag.be.

Geplaatst op: 16 april 2024

De digitale duik is een initiatief van VRT en Telenet. Tijdens de digitale duik kan je in verschillende workshops terecht met je vragen rond phishing, AI, digitaal welzijn en internet. Het evenement toert van april tot begin juni door Vlaanderen maar jammer genoeg is er gelegenheid in onze provincie. Wel kan je terecht in Oostende, Brugge, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brussel en Hasselt. Alle info is te vinden onder www.digitaleduik.be.

Geplaatst op: 12 april 2024

Er waren twijfels gerezen over haar fysieke paraatheid tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig weekend. “Maar ik ben geen robot” verklapte ze deze week aan oud-renner Dirk De Wolf. Met de conditie blijkt het nochtans goed te zitten. De renster uit Assenede won de vierde Paris-Roubaix Femmes nadat ze de intrinsiek snellere Elisa Balsamo achter zich liet op de vélodrome André Petrieux.

De aandachtige toeschouwer dacht even dat ze zich als ervaren pistier liet ringeloren toen ze vanuit laatste positie de laatste ronde moest aangaan maar vandaag was geen kruit gewassen tegen Kopecky. Van helemaal achterin snelde ze met een machtssprint iedereen voorbij. De vrouwen die ze er onderweg na verschillende tempowissels niet afkreeg Balsamo, Pfeiffer Georgi, Marianne Vos, Amber Kraak en Ellen Van Dijk zagen enkel nog haar achterwiel.

Geplaatst op: 06 april 2024

Reizen niet ver van huis en ook nog lekker eten: meer moet dat niet zijn om de gemiddelde Vlaming te laten genieten. We zijn april en dat betekent dat het Oosterscheldekreeftenseizoen gestart is en dan staat een haast verplicht bezoek aan de regio Veere, Middelburg en Kamperland in menige agenda. Ja, voor zo’n Oosterscheldekreeftje lekker en fijn moet je Zeeland zijn. Dat vond ook onze eindredacteur en dus werd het drie dagen lang smullen en genieten in slow motion.

Mario De Wilde

Win een verblijf of een van de vele vouchers

Dankzij genoemde deelnemers hebben we een verblijf in de Campveerse Toren Romantik Hotel en 20 vouchers in de aanbieding liggen. Bezorg ons voor donderdag 11 april het antwoord op volgende vragen:



  • Wat is de prijs voor een driegangendiner ‘Oosterscheldekreeft’ met soep in De Campveerse Toren?


  • Waar bevindt zich het kantoor en de opstapplaats voor een rondvaart in Middelburg?


  • Om hoe laat worden de koeien gemolken in Kaasboerderij Schellach?


  • Hoeveel holes zijn er in GlowGolf® in Middelburg?

Mailen naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Zalig & Smakelijk Zeeland’. Opgelet: één antwoord per gezin.

De winnaar voor het uniek verblijfsarrangement in Hong Kong was Henri Vercleyen uit Oostende.

De kreeftenschort aangebonden

We hebben als eerste stop een afspraak bij Hendrina van Cranenburgh van de monumentale en meer dan 500 jaar oude Campveerse Toren in Veere. Je kan, wanneer je Veere binnenrijdt, nooit naast dit iconisch hotel & restaurant kijken. Hendrina is al jaren een toegewijde voorvechtster om de passie van de Oosterscheldekreeft uit te dragen. Zij noemt de knijperds de ‘Rolls Royce’ onder de kreeften en logisch dat deze delicatesse tot half juli de hoofdrol krijgt die het verdient. Vanaf die datum van medio juli mogen de kreeftenvissers de Oosterscheldekreeft niet meer aan wal brengen al kunnen de gevangen exemplaren nog wel even gedijen in het homarium.

Geplaatst op: 04 april 2024

Tussen 2019 en 2022 schreef onze redacteur meer dan 750 nieuwsberichten over de koers. Te veel om zomaar verloren te laten gaan. Dus nam Meetjeslander.be het besluit deze te archiveren en aan zijn lezers beschikbaar te stellen. Je kan het archief vinden onder www.meetjeslander.be/plakbidon/.

Geplaatst op: 04 april 2024

De “Ik ken mijn boer” campagne, uit de schoot van Plukboerderij Grondig in Heusden, wordt mee gedragen door 13 biologische korte keten boeren in en rond het Gentse. Tijdens de jaarlijkse lammetjesdag op bioboerderij de Zwaluw wordt de start van de campagne in Lievegem afgetrapt. De campagne wil een positief verhaal uitdragen waarin de voordelen van korte keten landbouw voor boeren, klanten en natuur centraal staan. In Lievegem doen ook nog CSA De Molenkouter en De Verwildering mee.

Geplaatst op: 03 april 2024