Van opruimen word je blij!

opruimen web

 

Ik wil alles het liefst bijhouden: magazines, boeken, kleren, spullen…misschien heb ik het ‘ooit’ nog eens nodig. Maar opruimen is hip! En bovendien broodnodig. Alle kasten in huis zitten eivol en zo stilaan ook mijn hoofd… Tijd om de raad op te volgen van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

 

Als kind was Marie Kondo (of Konmari) al een strijdster in de oorlog tegen rommel. Ze maakte er haar beroep van en geeft nu tips over hoe je de chaos in je huis te boven komt. Want chaos in je huis, weerspiegelt vaak onrust in het hoofd. De kip of het ei? Rommel om je heen, maar ook een overvloed aan spullen, zorgen voor stagnatie van energie en onrust, zegt ze.

Helemaal van de tijd en in dezelfde lijn is trouwens ook het ‘ont-spullen’. Journalist James Wallman legt in zijn boek ‘Stuffocation’ uit, dat ons materialisme ons zuur opbreekt: het teveel aan spullen maakt ons leven nodeloos ingewikkeld en moeilijk. Spullen liggen in de weg, ze vragen voortdurend onze aandacht, ze moeten onderhouden worden, en bovendien veroorzaakt het vergaren ervan een ecologische ramp. “Voor elke vuilniszak met spullen die je aanschaft, kun je 70 vuilniszakken vullen met de rotzooi die nodig was om die eerste vol te krijgen.”

Objecten loslaten is vaak moeilijk. Dat kan vanuit een gevoel van tekort komen of uit angst ooit te kort te zullen komen. Maar ook hechting en herinneringen spelen een rol. Na erfenissen krijgen mensen vaak extra kunst en meubilair in huis zodat hun eigen huis dichtslibt. “Elk object dat je bezit, heeft een bepaalde energie”, zegt Marie Kondo. Je wilt je dus maar beter omringen met objecten die jou een positief gevoel geven. Neem elk object in je handen, verbind je ermee en vraag jezelf af: maakt dit me (nog) blij? Als het antwoord ‘nee’ is, geef je het weg of verkoop je het. Loslaten is een hele kunst maar als je je realiseert wat je ervan weerhoudt om dingen weg te doen en je beseft welke consequenties het heeft op je eigen leven, helpt dat al enorm.

De essentie van Kondo’s verhaal is om álle overbodige spullen weg te geven en de overgebleven spullen mooi te organiseren. Enkele do’s en don’ts die ze uit haar opruimcarrière leerde :

• Ruim alles van dezelfde categorie in één keer goed op, in plaats van stukje bij beetje. Zo kun je zorgen voor een grote verandering. Bewaar alles van dezelfde categorie op één plaats.

• Begin met je kledij. Neem elk stuk vast en stel de vraag: word ik er blij van? Zo ja, dan hou je het. Zo nee, weg ermee. Kun je iets leuks moeilijk wegdoen? Bijvoorbeeld een dure miskoop? Bedenk dat het jou iets heeft bijgeleerd (dit staat me niet of past niet bij me), en daarom mag het nu weg.

• Kondo zegt dat je zowat alle boeken kunt wegdoen. Ongelezen waarvan je belooft ze nog te zullen lezen: ze voelen eerder als een last. Al gelezen? Weg ermee. Bewaar alleen een stapeltje waar je écht (nog steeds) gelukkig van wordt.

• Op sommige cadeaus zat je nooit te wachten: voel je niet schuldig om ze weg te gooien of weg te geven. Hun doel was om liefde of dankbaarheid uit te drukken en dat hebben ze gedaan.

• Verlies jezelf niet in opbergoplossingen en opruimdozen. Ze helpen je om spullen aan het zicht te onttrekken, maar vaak zijn het spullen die je toch al nooit of nauwelijks gebruikt. Ook wegdoen dus.

 

Door opnieuw te bekijken wat nu bij je past, en los te laten wat niet meer bij je past, laat je jezelf toe om verder te ontwikkelen en zul je veel levensenergie krijgen, beloven de opruimgoeroes. “Bevrijd van oude ballast, verandert er vaak veel in iemands leven. Het gaat weer ‘stromen’, men voelt zich opgelucht en er komen nieuwe dingen op je pad.”

Veel plezier bij het loslaten, opruimen en weggooien! Is

Lees meer tips.

 

Share This:VORIG ARTIKEL: 

VOLGEND ARTIKEL: